Niet terugbetaalde test RIZIV: 90 euro ten laste van patient (onderdeel van screening naar neuronale antilichamen in kader van autoimmune encefalitis)
kan ook uitgevoerd worden op CSV
Niet terugbetaalde test: 41.8 euro ten laste van patiëntDeze test wordt enkel uitgevoerd bij zwangere vrouwen.Bij voorkeur nuchtere bloedafname (hogere galzuren spiegels postprandiaal)
Onderdeel van electroforese op serum
Sperperiode: 30 dagen. Bij een herhaalde aanvraag binnen de sperperiode wordt de test slechts opnieuw uitgevoerd bij uitdrukkelijke vermelding of na overleg met de klinisch bioloog.
Basaal serumstaal voor Gastrine. Toediening van Calcium IV 15mg/kg in 500 ml fysiologisch over 4 uren. Afname van veneus staal voo r gastrine na 60, 120, 180 en 240 minuten
Er wordt 15 euro pseudonomenclatuur aangerekend voor de niet terugbetaalde testen in dit panel. Bij het vermoeden van een parasiet opgelopen in exotische bestemmingen, contacteer de microbioloog om de beste diagnostiek af te spreken.
Na een positief resultaat wordt een confirmatiekweek uitgevoerd. een positief PCR resultaat is betrouwbaar, maar voor gevoeligheidsbepaling of subtypering is conventionele kweek nog steeds nodig.
Zie aanvraagformulieren in bijlage voor de centra medische Genetica van AZ St Jan, UZ Leuven, UZ Gent en UZ Brussel
Er dient steeds 10 ml EDTA (bloed of beenmerg) of 10 ml Heparine opgestuurd te worden.
Deze waarde wordt berekend vanuit de serumwaarde van creatinine.Let op: de CKD-EPI -formule is niet toepasbaar bij: personen jonger dan 18 jaar; personen met een sterk afwijkend lichaamsoppervlak (vb. amputatie)etnische groeperingen anders dan het blanke of negroïde ras patiënten met spierziekten, paraplegie of quadriplegie (muscle wasting) patiënten met acute nierinsufficiëntie ondervoede patiënten personen met een (strikt) vegetarisch dieet zwangerenDeze formule heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van de vroeger gebruikte MDRD-formule. De CKD-EPI formule is breder toepasbaar dan de MDRD formule, omdat de formule ook gevalideerd is voor eGFR waarden tussen de 60 en 90 ml/min/1.73m² en voor personen ouder dan 70 jaar. Een gering nierfunctieverlies (eGFR tussen de 60 en 90 ml/min/1.73m² ) is met de CKD-EPI formule betrouwbaarder te detecteren. Jongeren worden met de CKD-EPI formule vaker geclassificeerd in een hogere GFR klasse. Ouderen worden met de CKD-EPI formule vaker geclassificeerd in een lagere GFR klasse. De eGFR op basis van de CKD-EPI formule leidt hiermee tot minder "onterechte" verwijzingen naar de 2e lijn en een verbeterd medicatiebeleid op geleide van nierfunctie.
test wordt uitgevoerd bij langdurige panne van Atellica CH en wordt steeds geconfirmeerd door de test op Atellica bij terug operationeel zijn van het toestel.
De patiënt moet niet noodzakelijk nuchter zijn. De patiënten krijgen 200ml van de glucoseoplossing gebruikt bij de Glucose tolerantietest. Veneuze staalname na 60 minuten na toediening van glucose.
Voor deze bloedafname dient een afspraak gemaakt te worden in het afsprakenboek labo (KWS): opgelet de patiënten dienen zich nuchter aan te bieden. Ze krijgen 75g glucose toegediend. Veneuze staalname: nuchter en na 60 en 120 minuten na toedienen van glucose.
Er wordt steeds ook een EDTA afgenomen bij de eerste bloedafname. Deze wordt gebruikt om evt HbA1C te bepalen (bij gestoorde belastingstest)
Op eenzelfde staal bekomt men met de Accu-Chek Inform gemiddeld een lager resultaat dan met de analyzer van het laboratorium (Dimension Vista). Anderzijds zijn de glucosewaarden bij niet-nuchtere patiënten capillair gemeten hoger dan de veneuze waarden.
De patiënt moet zich voor 8h30 nuchter in het laboratorium aanbieden. De patiënten krijgen 82,5 gram glucosemonohydraat (= 75 gram glucose) in 300 ml H2O. Veneuze bloedname: nuchter en na 30, 60, 90 en 120 minuten.
Staal (EDTA volbloed) moet binnen de 24u gekoeld toekomen. Geen staal afnemen tijdens of net na hemolytische crisis aangezien jonge vormen van de RBC meer G6P-DH bevatten dan mature RBC en de uitgevoerde test op deze manier vals negatieve resultaten kan geven.
Niet-terugbetaalde test RIZIV: 90 euro ten laste van patiënt (onderdeel van screening naar neuronale antilichamen in kader van auto-immune encefalitis).Kan ook uitgevoerd worden op CSV.
Niet-terugbetaalde test RIZIV: 90 euro ten laste van patiënt (onderdeel van screening naar neuronale antilichamen in kader van auto-immune encefalitis).Kan ook uitgevoerd worden op CSV.
Niet-terugbetaalde test RIZIV: 90 euro ten laste van patiënt (onderdeel van screening naar neuronale antilichamen in kader van auto-immune encefalitis).Kan ook uitgevoerd worden op CSV.