RX-cystografie

Een cystografie is een radiologisch onderzoek om mogelijke onregelmatigheden of lekkages in de blaas te detecteren. Dit gebeurt met behulp van röntgenfoto’s (RX-opnames).

Bij volwassenen

Bij kinderen

Praktische informatie


Bij volwassenen

Het onderzoek

Voor dit onderzoek moet je niet nuchter zijn. Als er een blaassonde moet geplaatst worden, zal de verpleegkundige dit doen. Het plaatsen van de sonde kan wat onaangenaam aanvoelen. Vervolgens wordt er een RX-opname van de blaasstreek gemaakt.

Via de blaassonde wordt de blaas geleidelijk gevuld met contrastmiddel. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat je moet plassen. Wanneer de blaas voldoende gevuld is, worden er RX-opnames gemaakt, mogelijks in verschillende posities. Indien nodig worden er ook RX-opnames gemaakt tijdens of na het plassen.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Als er geen andere onderzoeken meer nodig zijn, mag je de dienst verlaten. Het verdere verloop bespreek je met de aanvragende arts.


Bij kinderen 

Voor het onderzoek

Breng gerust iets mee wat voor afleiding kan zorgen tijdens het onderzoek, zoals een fopspeen, knuffel, tablet … Voor dit onderzoek moet je kind niet nuchter zijn. Tijdens het onderzoek wordt de blaas gevuld met contrast. Dit contrast kan op twee manieren toegediend worden:

  • Bij een RX-cystografie via blaassonde wordt een sonde geplaatst via de plasbuis. Dit doet een verpleegkundige op de verpleegeenheid Pediatrie. De blaassonde wordt met een klemmetje afgesloten en vastgekleefd waarna de verpleegkundige je begeleidt naar de dienst Radiologie.
  • Bij een suprapubische cystografie wordt via de onderbuik een katheter geplaatst tot in de blaas. Dit gebeurt op de dienst Radiologie. Vooraf wordt in verpleegeenheid Pediatrie een Emla-pleister op de onderbuik aangebracht om de huid te verdoven. Na een uur inwerken zal de verpleegkundige je begeleiden naar de dienst Radiologie.

Het onderzoek

Om te starten wordt een RX-opname genomen. Bij een suprapubische cystografie plaatst de radioloog na de eerste foto een dun kathetertje door de huid tot in de blaas en neemt een staaltje urine af. Hiervoor wordt de huid nog eens extra verdoofd. De blaas wordt nu gevuld met contrastmiddel via de katheter of de blaassonde. Tijdens het vullen worden nog meer foto’s gemaakt. Als de blaas vol is, mag je kind plassen. Ook nu worden nog een aantal RX-opnamen gemaakt. Het onderzoek is afgelopen als de blaas volledig leeg is. De blaassonde wordt verwijderd net voor het plassen, de katheter wordt verwijderd na de laatste RX-opnames. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek begeleidt de verpleegkundige je terug naar de verpleegeenheid Pediatrie. Als er geen andere onderzoeken meer nodig zijn, mogen jullie het ziekenhuis verlaten.

We raden je aan om je kind zo veel mogelijk te laten drinken. Zo is de kans op een blaasontsteking minder groot. De urine kan na het onderzoek wat kleverig zijn door restcontrast in de blaas.

Een lichte reactie zoals bleekheid, roodheid, zwelling en jeuk kan zich voordoen op de plaats waar de Emla-pleister is aangebracht. Deze reacties zijn normaal en verdwijnen snel.


Praktische informatie

Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier

Praktische info