Perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter (PICC)

Een PICC is een perifeer ingebrachte centraal (tot in het hart) veneuze katheter. Dit is een dun slangetje (katheter) van ongeveer 60 cm dat via een bloedvat in de arm wordt ingebracht en wordt opgeschoven totdat de tip zich net aan het hart bevindt.

De katheter bestaat uit een inwendig en een uitwendig gedeelte. Het uitwendig gedeelte kan afgesloten worden met een dop of aangesloten worden aan een infuus. Op het uiteinde zit een klem waarmee men de katheter open of dicht kan zetten.

Waarom een PICC?

Plaatsing

Verzorging

De PICC verwijderen

Aandachtspunten

Alarmsignalen


Waarom een PICC?

Om je aandoening te behandelen is er een langdurige toediening van medicatie via de bloedbaan nodig. Met een PICC verloopt deze toediening vlotter.

Je aderwand is beschermd van de irriterende medicatie omdat ze onmiddellijk sterk verdund worden door de grote hoeveelheid bloed die door de grote ader stroomt waarin de katheter zich bevindt.


Plaatsing

De plaatsing van de PICC gebeurt tijdens een korte ingreep onder plaatselijke verdoving.

Tijdens de ingreep lig je op je rug. Je arm wordt gedesinfecteerd en steriel afgedekt. Vervolgens wordt de huid verdoofd. Met behulp van echografie wordt een ader ongeveer halverwege de bovenarm met een speciale naald aangeprikt. Door deze naald wordt een voerdraad (soepele metalen draad) ingebracht waarover de PICC kan worden geplaatst. Na de plaatsing wordt de ligging van de PICC gecontroleerd met een röntgenopname.

De katheter wordt niet vastgehecht en groeit ook niet vast; hij wordt met een klevend fixerend verband op de huid bevestigd. Daarna wordt het geheel afgedekt met een doorzichtig verband. Het inbrengen van de PICC duurt ongeveer 30 minuten.


Verzorging

Als je in het ziekenhuis verblijft, verzorgt de verpleegkundige de PICC. Thuis wordt de zorg door de thuisverpleegkundige opgenomen.

  • Voor en na elk gebruik moet de PICC gespoeld worden met een zoutoplossing (NaCl 0,9%) om de doorgankelijkheid te checken en te behouden.
  • Er wordt een naaldloze connector op het uiteinde van de PICC geplaatst, waarlangs de toediening gebeurt. Deze connector moet bij elke manipulatie ontsmet worden. 
  • Het fixatieverband en de doorzichtige pleister worden wekelijks vervangen.

De PICC verwijderen

De PICC blijft in je bloedbaan tot de behandeling is afgelopen, meestal enkele weken tot enkele maanden. De katheter kan onmiddellijk na de laatste medicatietoediening verwijderd worden. Enkel bij een katheterinfectie of bij verstopping van de katheter wordt de PICC eerder verwijderd. Deze procedure gebeurt door een verpleegkundige in het dagziekenhuis. De doorzichtige pleister en het fixatieverband worden verwijderd en door zacht aan de katheter te trekken, glijdt deze uit je arm.


Aandachtspunten

Wat mag?

  • Bloedafname via de PICC
  • Sporten
  • Douchen mag enkel wanneer de insteekplaats van de PICC optimaal beschermd is tegen water. Je kan hiervoor huishoudfolie rond je arm wikkelen of eventueel online een waterafstotende armhoes bestellen. Je kan die vinden onder de naam ‘waterproof PICC line cover’. Houd je arm zoveel mogelijk uit de rechtstreekse douchestraal.

Wat mag niet?

  • Bloedafname uit de arm waarin de PICC zich bevindt. Bloedafname kan langs de PICC gebeuren. 
  • Bloeddruk meten aan de arm waarin de PICC zich bevindt
  • Zwemmen of baden, tenzij je arm boven water blijft
  • Zwaar tillen

Alarmsignalen

Wanneer moet je je thuisverpleegkundige, je huisarts of het ziekenhuis contacteren?

  • Bij koude rillingen of koorts (boven de 38,5°C).
  • Als de insteekplaats van de PICC rood en pijnlijk is of als er troebel vocht uit de insteekplaats vloeit.
  • Bij toenemende zwelling van en pijn in de arm of schouder.
  • Als de katheter uit de insteekplaats geschoven is. Schuif de katheter zeker niet zelf terug. Fixeer de katheter met een pleister.
  • Als de katheter niet doorgankelijk is.
  • Bij beschadiging van de katheter. Plaats de klem dan tussen de insteekplaats en de beschadiging.

Praktische informatie

Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier

Praktische info