Artrografie

Een artrografie is een radiologisch onderzoek van een gewricht (heup, knie, enkel, schouder, elleboog of pols) waarbij de radioloog een contrastmiddel (kleurstof) in het gewricht inspuit om het beter zichtbaar te maken. Het onderzoek gebeurt met behulp van radiologische beelden (röntgenfoto’s, CT-scan of MR-scan).

Voor het onderzoek

Het onderzoek zelf

Na het onderzoek

Praktische informatie


Voor het onderzoek

Voor dit onderzoek hoef je niet nuchter te zijn.


Het onderzoek zelf

Na ontsmetten en verdoven van de huid prikt de radioloog de slagader aan met een katheter. Van die prik voel je niets, je kan enkel wat druk gewaarworden. Vervolgens wordt de katheter opgeschoven naar de plaats die de radioloog wil

onderzoeken (bijvoorbeeld tot in de hersenen voor opnames van de intracraniële vaten of tot in de buik voor opnames van de buikslagaders). Via die katheter wordt er contrastvloeistof ingespoten waardoor de slagaders zichtbaar worden. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kan je een kortstondig warmtegevoel in de hals en onderbuik waarnemen.

Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.


Na het onderzoek

Als er geen andere onderzoeken nodig zijn, mag je de dienst verlaten. Het verslag wordt samen met de beelden doorgestuurd naar de aanvragende arts.

Na het onderzoek kan je wat pijn ondervinden in het gewricht. Indien nodig mag je een lichte pijnstiller nemen. De pijnstillers moeten aspirinevrij zijn, zoals Ibuprofen of Dafalgan. Ook neem je best enkele uren rust. Probeer de eerste uren belasting van het gewricht te vermijden.


Praktische informatie

Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier

Praktische info