MR-scan bij kinderen
MR of MRI staat voor Magnetische Resonantie of Magnetic Resonance Imaging. Bij een MR-onderzoek maken we zeer gedetailleerde beelden van je kind aan de hand van een magneet. Bij dit onderzoek zijn geen stralen aanwezig.
Hoe je voorbereiden op het onderzoek?
Hoe je voorbereiden op het onderzoek?
Als de MR wordt uitgevoerd onder narcose, moet je kind nuchter zijn. (zie nuchterbeleid in de envelop). Zorg dat je kind een bad of douche genomen heeft en geen nagellak of sieraden draagt. Bereid je kind voor op het onderzoek. Leg uit wat er gaat gebeuren en stel je kind gerust.
Tijdens het onderzoek mag één ouder het kind begeleiden. Broers en zussen kunnen niet mee naar het ziekenhuis. Zorg dat je de hele dag beschikbaar bent en hou rekening met eventuele wachttijden door spoedgevallen.
Wat breng je mee?
- Pyjama uit twee delen of T-shirt (zonder metaal of drukknopen).
- Inhalatiemedicijnen (puffs of aerosols, ’s ochtends te gebruiken volgens voorschrift).
- Een lege zuigfles indien nodig
- Knuffel of fopspeen
- Boek, tablet of iets kleins van speelgoed voor tijdens het wachten.
Voor het onderzoek
Meld je aan de kiosk met de kids-ID of ISI+-kaart van je kind. Je krijgt een volgnummer voor de inschrijvingsbalie. Ga naar de inschrijvings- balie in de centrale hal, verdieping 0. Een opnamemedewerker zal de inschrijving verder afronden en geeft je een patiëntidentificatie- bandje met de naam en geboortedatum. Bevestig dit aan de pols of voet van je kind. Laat dit bandje aan tot je het ziekenhuis verlaat.
In de verpleegeenheid Pediatrie zal een verpleegkundige tijdens een opnamegesprek alle belangrijke gegevens, zoals medicijnen, allergieën of vroegere problemen met narcose noteren en een vragenlijst over de medische voorgeschiedenis overlopen. De temperatuur en het gewicht van je kind worden ook gemeten.
Het onderzoek zelf
Zonder narcose
Er wordt een katheter in de arm of hand aangebracht om tijdens het onderzoek contrastmiddel toe te dienen. Daarna begeleidt een pedagogisch medewerker jou en je kind naar de dienst Radiologie. Als je niet mee wil of kan, zal de pedagogisch medewerker je kind begeleiden.
In de kleedkamer laat je alles achter waar metaal in zit: bril, (losse) beugel, hooraparaat, haarspelden, juwelen, speelgoed, rompers met drukknoopjes …
Een MR-toestel bestaat uit een ronde tunnel waar een tafel inschuift. Omdat het toestel een luid kloppend geluid maakt, krijgt je kind een hoofdtelefoon met muziek opgezet.
Tijdens het onderzoek moet je kind heel stil op tafel blijven liggen. Soms maken we het hoofd vast zodat ze het niet kunnen bewegen. Ouders mogen tijdens het onderzoek in de ruimte blijven als ze dat wensen, maar dan moeten ze een vragenlijst voor MRI invullen. Een MRI doet geen pijn. Een pop of knuffel mogen mee.
De verpleegkundige zit tijdens het onderzoek in de andere ruimte, achter glas. Het onderzoek duurt 15 à 30 minuten, afhankelijk van het lichaamsdeel dat wordt onderzocht. Als er geen andere onderzoeken gepland staan, mag je daarna meteen het ziekenhuis verlaten.
Onder narcose
De pedagogisch medewerker begeleidt je samen met je kind in een bed naar het onderzoek. Daar wordt je kind in slaap gebracht. Bij kleine kinderen doen we dit met een masker, grotere kinderen kunnen kiezen tussen een masker en een katheter.
Als je kiest voor het masker, wordt de katheter pas aangebracht als je kind onder narcose is. Via diezelfde katheter wordt tijdens het onderzoek het contrastmiddel toegediend.
Je mag bij je kind blijven tot het slaapt. Tijdens de MR wacht je in de wachtzaal, van zodra het onderzoek voorbij is, word je verwittigd. Je kind ontwaakt in de ruimte naast de MR-zaal. Van zodra je kind wakker is, begeleidt een verpleegkundige jullie terug naar de verpleegeenheid Pediatrie.
De verpleegkundige zal vertellen wanneer je kind iets mag drinken, eten en naar huis mag.
Praktische informatie
Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier.
Praktische info