MR-scan algemeen

MR of MRI staat voor Magnetische Resonantie of Magnetic Resonance Imaging. Bij een MR-onderzoek maken we gedetailleerde beelden in alle richtingen via een combinatie van radiogolven en magnetische velden. Er worden geen stralen gebruikt en er zijn geen schadelijke effecten van het onderzoek gekend.

Voor het onderzoek

Het onderzoek zelf

Na het onderzoek

Veelgestelde vragen

Praktische informatie


Voor het onderzoek

Een MR wordt enkel uitgevoerd op voorschrift van een arts.

Vermeld bij het maken van een afspraak implantaten zoals pacemaker of neurostimulator en of je last hebt van claustrofobie.


Het onderzoek zelf

In de wachtzaal vul je een vragenlijst in. Voor je de MR-zaal binnengaat, verwijder je piercings en gehoorapparaten en laat je alle metalen voor- werpen achter in het kleedhokje. Tijdens het onderzoek mag je een onderhemd, onderbroek en kousen aanhouden.

Bij sommige onderzoeken wordt er contrastmiddel toegediend. Dit gebeurt via een katheter die geplaatst wordt in je arm.

Tijdens het onderzoek lig je op een tafel in een tunnelvormig apparaat. Je krijgt een hoofdtelefoon en een belletje. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en is volledig pijnloos.


Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijderen we de katheter. Daarna mag je de dienst verlaten. Je arts ontvangt de resultaten twee werkdagen na het onderzoek.


Veelgestelde vragen

Wanneer kan een MR doorgaan?

Een MR-afspraak kan ingepland worden van 6.45 tot 21.45 uur. Op zaterdag en zondag kan een afspraak gemaakt worden van 6.45 tot 16.30 uur. Op de meeste feestdagen is er ook mogelijkheid tot een afspraak. Niet iedere MR kan op gelijk welk uur uitgevoerd worden. We werken via een vast schema afhankelijk van het lichaamsdeel dat gescand moet worden. De mogelijke tijdstippen worden meegedeeld bij het maken van een afspraak.

Wat is de wachttijd?

De wachttijd voor een MR kan oplopen, ondanks de lange openingstijden van onze dienst. Reken op een gemiddelde wachttijd van 4 weken, afhankelijk van het soort MR.

Wanneer is een MR niet mogelijk?

Een MR is NIET mogelijk bij:

  • Patiënten die een metaalsplinter in het oog of in een vitaal orgaan hebben.
  • Patiënten die niet kunnen stilliggen of platliggen gedurende een kwartier.

Een MR is mogelijk ONDER VOORWAARDEN bij:

  • Patiënten die drager zijn van een pacemaker of speciale geïmplanteerde toestellen zoals neurostimulatoren, pijnpompen, bepaalde hartkleppen, bepaalde (aneurysma)clips en bepaalde metalen prothesen, alsook mensen met een cochleair implantaat of een glucosesensor. Meer info over de exacte voorwaarden kan je hier raadplegen. 
  • Osteosynthesemateriaal (schroeven, bouten …) en vaatclips buiten de hersenen vormen geen probleem vanaf 6 weken na de operatie.

Wat als ik (mogelijk) zwanger ben of borstvoeding geef?

Een MRI, met of zonder contrast, kan uitgevoerd worden tijdens de zwangerschap. Is de problematiek minder dringend? Overleg met de aanvragende arts of het onderzoek beter tijdens de zwangerschap of erna wordt uitgevoerd. Wordt er contrast toegediend in de periode dat je borstvoeding geeft? Je kan verder borstvoeding geven en je hoeft de melk niet af te kolven.

Welke lichaamsdelen kan ik laten scannen tijdens de MR?

Een MR is altijd op voorschrift van de arts en enkel wat de arts aanvraagt kan gescand worden. Dit is telkens ook één lichaamsdeel. Als de arts bijvoorbeeld een MR vraagt van je beide knieën, gebeurt dit in twee afspraken op twee verschillende dagen.

Welke kledij en juwelen mag ik dragen bij een MR?

Tijdens het onderzoek mag je kledij aanhouden die geen metaal bevat (onderbroek, hemdje, T-shirt). Ondergoed met metalen haakjes of ritssluitingen moeten dus uit. Er mogen geen metalen voorwerpen in de onderzoeksruimte. Juwelen, haarspelden, munten … maar ook bankkaarten moeten in de kleedruimte blijven. Verwijder ook je piercings, indien nodig kan de verpleegkundige
je daarbij helpen. We raden aan om kostbare juwelen thuis te laten. 

Voor een MR van het hoofd gebruik je die dag best geen mascara.

Ik heb claustrofobie, wat nu?

Mensen met zware claustrofobie (ongemak in kleine ruimtes) kunnen zich bij de dienst Radiologie eventueel laten voorbereiden met een kalmeermiddel (pil). Dit moet gemeld worden bij het maken van de afspraak. In dat geval vragen we om een half uur vroeger aanwezig te zijn. Je mag in dat geval de wagen niet meer besturen en kan ook niet meer gaan werken. Voorzie dus vervoer naar huis.

Gaat mijn hoofd in de MR?

Voor de MR scan word je op een onderzoekstafel geïnstalleerd die langzaam in een tunnel wordt geschoven. Deze tunnel is volledig open aan hoofd- en voeteinde en is goed verlicht en verlucht. Of het hoofd in de tunnel ligt, hangt af van welk lichaamsdeel gescand wordt. Je kan dit navragen bij het secretariaat Radiologie.

Krijg ik contrastmiddel?

Soms dienen we tijdens het onderzoek een kleine dosis contrastmiddel toe. In dit geval plaatst de verpleegkundige een katheter in de arm om het contrastmiddel in te spuiten. Na het onderzoek wordt de katheter weer verwijderd. Het contrastmiddel dat bij een MR-scan gebruikt wordt, is gadolinium. Een allergie aan dit contrastmiddel is uiterst zeldzaam. Ben je toch allergisch of twijfel je door een allergie aan ander contrastmiddel, meld dit zeker bij het maken van de afspraak. In overleg met de radioloog worden de mogelijkheden bekeken.

Moet ik nuchter zijn voor het onderzoek?

Voor een MR-abdomen (buik, pancreas, lever, nieren …) moet je 4 uur nuchter zijn. Dit wil zeggen dat je 4 uur voor het onderzoek niet mag eten of drinken. Medicatie mag je wel innemen.

Maakt een MR geluid?

Een MR-scan maakt een kloppend geluid. Tijdens het onderzoek krijg je een koptelefoon met muziek. Ook met deze koptelefoon hoor je nog het geluid van de MR. Dit kan echter geen gehoorschade veroorzaken.

Mag ik bewegen tijdens het scannen?

Het is van het grootste belang dat je stil blijft liggen tijdens het volledige onderzoek.


Praktische informatie

Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier

Praktische info