Borstbiopsie
Omdat tijdens de voorafgaande onderzoeken (mammografie, echografie of MR) een wijziging in het borstweefsel werd ontdekt en we enkel op basis van deze beelden niet met 100% zekerheid kunnen stellen dat het om een goed- aardige verandering gaat, heeft je arts beslist om een biopsie te nemen. Een biopsie is een onderzoek waarbij we enkele stukjes weefsel nemen die nadien onder de microscoop worden onderzocht.
Het onderzoek
Een biopsie kan uitgevoerd met behulp van mammografie of een echografie. De gynaecoloog kiest welke methode gebruikt wordt.
Biopsie onder mammografie (stereotaxie)
De naald wordt ingebracht onder lokale verdoving. Vervolgens worden er 2 à 3 weefselstukjes genomen, telkens afgewisseld met een RX-opname. Hierna wordt de naald verwijderd en oefenen we met de hand druk uit op de biopsieplaats om nabloeden te voorkomen. De biopsieplaats wordt dichtgemaakt met steri-strips, die het beste 24 uur ter plaatse blijven.
Biopsie onder echo
De radioloog bepaalt met de echo waar de afwijking zich bevindt en het biopt genomen moet worden. Onder lokale verdoving wordt de naald ingebracht. Vervolgens worden er weefselfragmenten weggenomen. Meestal worden er 2 tot 3 fragmenten weggenomen, soms nog meer. Voor dit onderzoek hoef je niet nuchter te zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
Na het onderzoek
Als je geen andere onderzoeken meer nodig hebt, mag je de dienst verlaten. Het verslag wordt samen met de beelden doorgestuurd naar de aanvragende arts.
Een bioptname laat vrijwel geen litteken na op de huid en wordt zeer goed verdragen. Wij raden aan om de 24 uur na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen te leveren. Sporten
(zwemmen, fietsen ...) en saunabezoek zijn niet toegelaten de eerste 24 uur. We raden ook aan om de dag van het onderzoek geen warme douche of bad te nemen, om nabloeden te voorkomen en de insnede goed te laten genezen.
Als de verdoving is uitgewerkt en je pijn ondervindt, mag je een lichte pijnmedicatie innemen. De pijnstillers moeten aspirinevrij (bijvoorbeeld Ibuprofen of Dafalgan) zijn, omdat aspirine het risico op een bloeding vergroot. Leg ijs op de plaats van de biopsie zodra mogelijk. Indien mogelijk draagt je de eerste nacht na de biopsie best een goed ondersteunende beha. Op de plaats van het onderzoek kan een blauwe plek ontstaan die enkele dagen aanwezig kan zijn.
De pleister of het drukverband mag na 24 uur verwijderd worden. Bij een pijnlijke zwelling of hevig bloedverlies druk je goed met de vlakke hand op de biopsieplaats en niet enkel op de plaats van de insnede. Leg er eventueel ook ijs op. Op die manier stopt het bloeden. Neem indien nodig contact op met je huisarts of arts in het ziekenhuis.
Praktische informatie
Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier.
Praktische info