CT-scan van de boven- of onderbuik
Een CT-abdomen of CT-scan van de boven- of onderbuik is een radiologisch onderzoek waarbij de radioloog de organen van de buik bestudeert. Afhankelijk van wat er moet onderzocht worden, kan dit onderzoek zowel van de boven-, onder- of volledige buik gebeuren.
Voor het onderzoek
Op de dag van het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je 4 uur voor het onderzoek niet mag eten of drinken.
Omdat er misschien contrastmiddel moet toegediend worden, moet je een uur voor de scan aanwezig zijn op de dienst Radiologie. Daar bepaalt de radioloog, afhankelijk van de vraag van de behandelende arts en jouw klinische toestand, of dit contrast al dan niet toegediend wordt.
Het contrastmiddel kan op verschillende manieren toegediend worden:
- Als je het contrast moet drinken, krijg je de fles in de wachtzaal. Standaard drink je vier keer één beker om de 15 minuten.
- Contrast kan ook rectaal toegediend worden. Je krijgt dan een inspuiting met Buscopan om de darmen te ontspannen. Daarna wordt via een sonde water en contrast toegediend. Heel zelden kan je door Buscopan tijdelijk minder goed zien. Dit verdwijnt spontaan.
- Er kan ook een katheter in de arm geplaatst worden om zo contrast toe te dienen. Je kan hierdoor tijdelijk een warmtegevoel in de hals en onderbuik ondervinden. De katheter wordt meteen na het onderzoek verwijderd.
Vaak worden deze manieren gecombineerd.
Het onderzoek zelf
De verpleegkundige begeleidt je naar de onderzoekszaal en zal je vragen om liggend plaats te nemen op een tafel. Deze tafel rijdt meerdere malen automatisch verder in of uit een ruim, open en tunnelvormig toestel. Tijdens het onderzoek krijg je de nodige instructies van de verpleegkundige. De scan duurt maar enkele minuten.
Na het onderzoek
Als er geen andere onderzoeken gepland zijn, mag je de dienst verlaten.
Als je contrastmiddel toegediend kreeg via een prikje in de arm, raden we aan om na het onderzoek veel te drinken, ongeveer 1 liter.
Er bestaat een kleine kans dat er na het toedienen van een contrastmiddel in de arm tot 12 uur na het onderzoek een reactie optreedt, zoals jeuk, niezen, uitslag of moeilijkere ademhaling. Aarzel in dat geval niet om contact op te nemen met de verpleegkundige van de dienst Radiologie of je huisarts.
Praktische informatie
Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier.
Praktische info