CT-coronarografie

Een CT-coronarografie is een radiologisch onderzoek van het hart en zijn bloedvaten (coronairen of kransslagaders). Dit onderzoek kan op een weinig belastende manier vernauwingen op deze bloedvaten aantonen.

Voor het onderzoek

Het onderzoek zelf

Na het onderzoek

Praktische informatie


Voor het onderzoek

Hou op de dag van het onderzoek rekening met deze richtlijnen:

  • ’s Morgens mag je nog ontbijten tot 4 uur voor het onderzoek.
  • Drink geen cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee, cola enzovoort.
  • De gebruikelijke medicatie voor het hart neem je gewoon door.
  • Wij adviseren om niet met de fiets te komen.

Meld net voor het onderzoek aan de verpleegkundige wanneer je bloedverdunnende medicatie of medicatie voor je hart (bètablokker) neemt.

Om ervoor te zorgen dat je hartritme optimaal is voor het onderzoek, namelijk traag en regelmatig, moet je een uur voor de CT-scan al aanwezig zijn op de dienst. Hier volgt de verpleegkundige je hartritme op door middel van vier kleefstrips op de borst (EKG). Vaak wordt dan opgemerkt dat het hartritme wat bijgestuurd moet worden met een bètablokker in de vorm van een pilletje.


Het onderzoek zelf

De verpleegkundige begeleidt je naar de onderzoekszaal. Als dit nog niet gebeurd is tijdens de voorbereiding, krijg je in de onderzoekszaal via een kleine prik een katheter in de arm om contrastmiddel te kunnen inspuiten. Je krijgt ook een pilletje (Cedocard) dat je onder de tong laat smelten.

Voor de CT-scan neem je liggend plaats op een tafel. Deze tafel rijdt meerdere malen automatisch verder in of uit een ruim, open en tunnelvormig toestel. Tijdens het onderzoek krijg je de nodige instructies van de verpleegkundige. De scan duurt slechts enkele minuten.

Door het toedienen van het contrastmiddel kan je tijdelijk een warm gevoel in de hals en de onderbuik ondervinden.


Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek wordt de katheter verwijderd.

Na het onderzoek kan de radioloog beslissen om je maximum een half uur in observatie te houden. Meestal mag je de dienst meteen verlaten.

We raden aan om na het onderzoek zeker 1 liter water extra te drinken.

Er bestaat een kleine kans dat er na het toedienen van contrastvloeistof tot 12 uur na het onderzoek een reactie optreedt, zoals jeuk, niezen, uitslag of moeilijkere ademhaling. Aarzel in dat geval niet om contact op te nemen met de verpleegkundige van de dienst Radiologie of met je huisarts.


Praktische informatie

Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier

Praktische info