Periradiculaire of facettaire infiltratie onder CT-geleide
Bij een infiltratie onder CT-geleide wordt een ontstekingsremmend product (corticoïde) ingespoten in de ontstoken zenuw (periradiculaire infiltratie) of in het gewricht of het gewrichtkapsel (perifacettaire infiltratie) van een nek- of lendenwervel. We voeren deze inspuiting uit met behulp van de CT-scanner, zodat de exacte plaats zeer nauwkeurig en op een veilige manier bereikt. Dit laat ons ook toe om met de laagste dosis aan ontstekingsremmer een maximaal effect te bekomen.
Voor het onderzoek
Als je diabetes hebt, kan de infiltratie een effect hebben op de suikerwaarden. Bespreek of deze infiltratie uitgevoerd kan worden met de arts die je diabetes opvolgt, voor je een afspraak maakt.
Een perifacettaire infiltratie kan door de hospitalisatieverzekering gedekt worden, afhankelijk van je polis.
Meld je aan bij de dienst Onthaal & Opname voor je naar dienst Radiologie komt. Daar krijg je een dagopnameverklaring.
Het onderzoek zelf
De verpleegkundige begeleidt je naar de onderzoekszaal en zal je vragen om plaats te nemen op de tafel. Voor een infiltratie van de nek, neem je plaats op de rug en voor een infiltratie van de onderrug, neem je plaats op de buik. Tijdens de infiltratie moet je zo stil mogelijk blijven liggen. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
De tafel brengt je gedeeltelijk in een ruim, tunnelvormig toestel. Na de eerste scan markeert de radioloog de aanprikplaats met een stift. Deze aanprikplaats wordt ontsmet en aangeprikt. Tijdens de procedure zal je meermaals automatisch verder uit of in de tunnel rijden.
Af en toe komt de radioloog de richting van de naald bijsturen tot deze correct gepositioneerd is. Eens de naald ter plaatse zit, wordt er contrast- middel ter controle ingespoten en vervolgens het ontstekingsremmend product.
Na het onderzoek
Als er geen andere onderzoeken gepland zijn, mag je de dienst verlaten. In de 24 uur na de infiltratie raden we aan om je rustig te houden zodat het ingespoten product optimaal zijn werk kan doen.
Je mag niet op eigen kracht naar huis. Laat je door iemand vergezellen.
Het ingespoten product kan in zeldzame gevallen laattijdige warmteopwellingen uitlokken, met of zonder lokale roodheid van de huid. Dit verdwijnt spontaan na een tweetal dagen. Meld dit steeds aan de behandelende arts zodat bij een eventuele volgende sessie een ander ontstekingsremmend product kan voorgeschreven worden.
Praktische informatie
Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier.
Praktische info