Flebografie

Een flebografie maakt de bloedvaten van het been of de arm zichtbaar met behulp van röntgenstralen. Het gebruik van een contrastmiddel zorgt ervoor dat de aderen goed te onderscheiden zijn van het omliggende weefsel. Zo krijgt de arts goede informatie over afwijkingen zoals spataders en vernauwingen.

Voor het onderzoek

Het onderzoek zelf

Na het onderzoek

Praktische informatie


Voor het onderzoek

Op de dag van het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je 4 uur voor het onderzoek niet mag eten of drinken.

Voor deze procedure word je opgenomen in het dagziekenhuis Inwendige Geneeskunde (Route B 132). Hier gebeuren de nodige voor- bereidingen, zoals het plaatsen van een waak- infuus. Er wordt een kersenpitkussen op het te onderzoeken lidmaat gelegd.

Vervolgens word je in bed naar de dienst Radiologie gebracht.


Het onderzoek zelf

De verpleegkundige plaatst een katheter in het te onderzoeken lidmaat. Dit zal de voetrug of de hand zijn. De prik kan wat pijnlijk zijn.

  • Als de aders van het been worden onderzocht, bevestigt de radioloog strakke stuwbanden om de enkel en knie. Dit is nodig om de dieper gelegen bloedvaten op de voetrug en in het been zichtbaar te maken. Vervolgens spuit de verpleegkundige de contrastvloeistof in en worden er röntgenbeelden gemaakt van de bloedvaten van het been vanaf de voet tot aan de heupzone.
  • Als de bloedvaten van je arm worden onderzocht, bevestigt de radioloog de stuwbanden om je polsen waarna er contrastvloeistof in een bloedvat ingespoten wordt. Er worden foto’s genomen in verschillende posities. Tijdens de opnames mag je niet bewegen.

Het inspuiten van de contrastvloeistof kan een warmtegevoel veroorzaken, maar is niet pijnlijk. Dit warmtegevoel verdwijnt spontaan na enkele minuten.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.


Na het onderzoek

Om een bloeduitstorting te voorkomen krijgt je meestal een drukverband om je voet of hand. Als er geen andere onderzoeken gepland zijn, word je terug naar het dagziekenhuis gebracht. Op het dagziekenhuis moet je minstens nog een uur in bed blijven, bij voorkeur met het aangeprikte lidmaat in hoogstand. Dit om nabloeden van de insteekplaats te vermijden.

We raden aan om na het onderzoek zeker 1 liter water te drinken.

Er bestaat een kleine kans dat er na het toedienen van contrastvloeistof laattijdig (tot 12 uur na het onderzoek) een reactie optreedt, zoals jeuk, niezen, uitslag of moeilijkere ademhaling.

Aarzel in dat geval niet om contact op te nemen met de dienst Radiologie of het dagziekenhuis Inwendige geneeskunde.


Praktische informatie

Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier

Praktische info