Embolisatie van een baarmoederfibroom

Er zijn verschillende benamingen die gebruikt worden om een vleesboom, uterus fibromatosus of uterus myomatosus te benoemen. Het gaat steeds om goedaardige gezwellen in de wand van de baarmoeder, variërend van erg klein tot zeer groot. Vaak zijn er geen klachten en is een behandeling niet noodzakelijk.

Afhankelijk van de grootte en de plaats van de fibromen of myomen kunnen er wel klachten ontstaan. Meestal gaat het om hevige bloedingen en soms om pijn in de onderbuik. Er kunnen ook klachten zijn van druk op de endeldarm of de blaas.

Wat is embolisatie?

Voor het onderzoek

Het onderzoek zelf

Na het onderzoek

Praktische informatie


Wat is embolisatie?

Een embolisatie is een techniek om een fibroom (vleesboom) in de wand van de baarmoeder te doen krimpen of afsterven. Hierbij wordt de aanvoer van bloed naar het fibroom met kleine bolletjes afgesloten. Daardoor ontstaat er een zuurstoftekort in het weefsel van het fibroom waardoor deze krimpt en afsterft. Deze vorm van behandeling vermijdt dat de baarmoeder verwijderd moet worden.


Voor het onderzoek

Op de dag van het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je 4 uur voor het onderzoek niet mag eten of drinken. 

Voor deze procedure word je opgenomen op de verpleegeenheid Materniteit (Route A 306 - 330). Hier gebeuren de nodige voorbereiding, zoals het opstarten van een epidurale verdoving (ruggenprik). Als gevolg van deze plaatselijke verdoving wordt ook een blaassonde geplaatst. Vervolgens word je in bed naar de dienst Radiologie gebracht.


Het onderzoek zelf

Via de lies wordt een fijne katheter in de slagader gebracht en met behulp van röntgenfoto’s opgeschoven tot in de slagader die het fibroom in de baarmoeder van bloed voorziet.

Via deze katheter wordt er contrastmiddel ingespoten waardoor de bloedvaten in de uterus zichtbaar worden. Tijdens het inspuiten vragen we je om in te ademen, je adem in te houden en niet te bewegen. Door het contrastmiddel kan je kortstondig een warmtegevoel in de hals en onderbuik waarnemen.

Vervolgens worden er microscopisch kleine bolletjes ingebracht. Die bolletjes blokkeren de takjes naar het fibroom en versperren zo de bloedvoorziening. 

Deze procedure duurt ongeveer anderhalf uur.


Na het onderzoek

De radioloog verwijdert de katheter uit de ader. De punctieplaats wordt een tiental minuten stevig afgedrukt om het bloeden te stelpen.

Terug op de Verpleegeenheid Materniteit controleert de verpleegkundige regelmatig de punctieplaats, je pols en je bloeddruk. De gynaecoloog volgt je verder op.

Na de ingreep moet je een tiental uur in bed blijven. Als er geen verwikkelingen zijn, mag je daarna terug bewegen.

Het toedienen van contrastmiddel in het lichaam is belastend voor de nieren. Daarom is het belangrijk dat je zeker 1 liter water extra drinkt om het contrastmiddel weg te spoelen.


Praktische informatie

Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier

Praktische info