Arteriografie
Een arteriografie is een radiologisch onderzoek van de slagaders. Hierbij wordt via een katheter in de slagader een contrastvloeistof toegediend. Zo kunnen we vernauwingen, verstoppingen, uitzettingen of andere abnormaliteiten van de slagaders opsporen.
Voor het onderzoek
Op de dag van het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je 4 uur voor het onderzoek niet mag eten of drinken.
Als je nog niet in het ziekenhuis opgenomen bent, begeef je je voor deze procedure naar het Dagziekenhuis Inwendige geneeskunde (Route B 132). Hier gebeuren de nodige voorbereidingen, zoals het plaatsen van een infuus in de arm, een bloedafname en het scheren van de liesstreek.
Vervolgens word je met een bed naar de dienst Radiologie gebracht.
Het onderzoek zelf
Na ontsmetten en verdoven van de huid prikt de radioloog de slagader aan met een katheter. Van die prik voel je niets, je kan enkel wat druk gewaarworden. Vervolgens wordt de katheter opgeschoven naar de plaats die de radioloog wil onderzoeken, bijvoorbeeld tot in de hersenen voor opnames van de intracraniële vaten of tot in de buik voor opnames van de buikslagaders.
Via die katheter wordt er contrastvloeistof ingespoten zodat de slagaders zichtbaar worden. Hierdoor kan je een kortstondig warmtegevoel in de hals en onderbuik gewaarworden.
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek wordt de katheter verwijderd en wordt de punctieplaats 10 tot 15 minuten afgedrukt om nabloeden te voorkomen. Daarna wordt er een drukverband aangelegd Als er geen andere onderzoeken gepland zijn, word je terug naar het dagziekenhuis of de verpleegeenheid gebracht. Daar moet je minstens nog een 4-tal uur in bed blijven om nabloeden van de insteekplaats te vermijden. De punctieplaats wordt door de verpleegkundige regelmatig gecontroleerd op nabloeden.
We raden aan om na het onderzoek veel te drinken, ongeveer 1 liter.
Er bestaat een kleine kans dat er na het toedienen van contrastvloeistof laattijdig (tot 12 uur na het onderzoek) een reactie optreedt, zoals jeuk, niezen, uitslag of moeilijkere ademhaling. Aarzel in dat geval niet om contact op te nemen met de dienst Radiologie, het Dagziekenhuis Inwendige geneeskunde of de verpleegeenheid waar je verbleef.
Praktische informatie
Hoe je een afspraak maakt, hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek en waar je je beelden kunt raadplegen, lees je hier.
Praktische info