Geheugenkliniek
Een achteruitgang van cognitieve functies zoals het geheugen hoort vaak bij de normale veroudering van de hersenen. Het kan ook het eerste symptoom zijn van een neurodegeneratieve aandoening die op termijn kan leiden tot dementie.
Om tot een vroegtijdige diagnose en gerichte behandeling te komen is een multidisciplinaire aanpak bij cognitieve stoornissen en gedragsveranderingen vereist. De Geheugenkliniek van het AZ Sint Lucas is een samenwerking tussen de diensten Geriatrie, Neurologie, Psychiatrie en Neuropsychologie.
Voor wie?
Patiënten met cognitieve klachten kunnen terecht op de dienst Neurologie (tot 80 jaar) en op de dienst Geriatrie (ouder dan 80 jaar), na verwijzing door de huisarts.
Neurologie
050 36 52 70
secnr@stlucas.be
C 053 - gelijkvloers
Geriatrie
050 36 90 60
gdzh@stlucas.be
H 602 - 6e verdieping
Aanpak
Een eerste uitgebreide anamnese (en hetero-anamnese), neurologisch onderzoek en cognitieve screeningstest (MMSE, MoCa) zijn vaak al richtinggevend. Voor een correcte diagnose is meestal aanvullend nazicht vereist met uitgebreider neuropsychologisch onderzoek, EEG, bloedname, MRI van de hersenen en volgens indicatie ook een nazicht door geriater of psychiater.
In specifieke gevallen kan een meting van specifieke eiwitten (biomerkers) in het hersenvocht via een lumbale punctie en FDG-PET van de hersenen helpen bij de vroegtijdige diagnose van ziekte van Alzheimer of andere neurodegeneratieve aandoeningen. Afhankelijk van de diagnose kan eventueel medicatie worden gestart en verdere opvolging en begeleiding worden voorgesteld.
Geheugenrevalidatie Noord-West-Vlaanderen
Het AZ Sint-Lucas neemt deel aan het door het RIZIV erkend project Geheugenrevalidatie Noord-West-Vlaanderen. Dit samenwerkingsinitiatief bundelt de ruime expertise van de geheugenklinieken van het AZ Sint-Lucas, het AZ Sint-Jan Brugge en Foton (Familiezorg West-Vlaanderen).
Naast de klassieke behandeling en ondersteuning in de Geheugenkliniek bieden we aan thuiswonende patiënten een uitgebreid en aanvullend revalidatieprogramma waar begeleiding, evaluatie, praktische doelen, tips en adviezen centraal staan. Ook de mantelzorgers worden hierbij betrokken. Deelname is mogelijk na doorverwijzing via de huisarts of een arts-specialist.