Bedankt om een mondmasker te dragen
Omdat er erg veel luchtweginfecties circuleren, raden we aan om in het ziekenhuis een mondmasker te dragen.

Early Parkinson Traject

De ziekte van Parkinson is een complexe neurodegeneratieve aandoening met een belangrijke impact op het dagelijkse leven en de levenskwaliteit van de patiënt. Op heden bestaat de behandeling voornamelijk uit symptoomcontrole door middel van medicamenteuze en eventuele chirurgische behandelingen, echter zonder dat deze de ziekteprogressie vertragen of stoppen, en met (op termijn) vaak onvoldoende symptoomcontrole.

Er is steeds meer wetenschappelijke bewijs dat multidisciplinaire revalidatie een cruciale rol speelt bij het maximaliseren van de functionele mogelijkheden, het minimaliseren van secundaire complicaties en het verbeteren van de levenskwaliteit. Daarnaast is er ook evidentie dat regelmatige fysieke activiteit en oefengewoonten aanzienlijke langetermijnvoordelen hebben voor patiënten met vroege ziekte van Parkinson.

Hoe verloopt het Early Parkinson Traject?

In dit traject focussen we ons op patiënten die nog actief zijn (professioneel of privé) en geen of slechts een beperkte nood hebben aan hulpmiddelen.

Het traject bestaat uit acht groepssessies met een actief oefenprogramma onder begeleiding van een kinesitherapeut of ergotherapeut. Een groep telt telkens 6 à 10 personen. De oefeningen zijn vooral gericht op algemene fitheid, houding, coördinatie, dubbeltaken, tips rond cueing en valpreventie. Naast de conventionele therapieën worden ook enkele minder conventionele therapieën aangeboden zoals Tai-Chi en Parki-box. In de toekomst zal virtual reality (VR) daar mogelijks ook een deel van uitmaken.

Vóór elke sessie maken de deelnemers kennis met de verschillende therapeuten van het multidisciplinaire team. Gedurende een kort en interactief overleg informeren we de patiënt over welke hulp(middelen) voorhanden zijn en bij wie ze hiervoor terecht kunnen. Zo komen de arts, verpleegkundige, sociaal assistent, psycholoog, logopedist, diëtist, ergotherapeut en kinesist aan bod. Bij enkele sessies wordt, zo gewenst, ook de mantelzorger uitgenodigd.

Het samenkomen met lotgenoten en de sociale interactie onderling en met de therapeuten draagt bij tot een positieve ervaring.

Waarom dit traject ?

Wetenschappelijk onderzoek toont onder andere volgende positieve effecten van multidisciplinaire revalidatie:

  • Verbetering van de motore functies, waaronder gang (snelheid), evenwicht en spierkracht. Dit komt de preventie van het verhoogde valrisico ten goede.
  • Verbetering van de niet-motore functies, zoals depressieve klachten, cognitieve achteruitgang en slaapstoornissen.
  • Verhoging van de levenskwaliteit: uit zelfrapportage blijkt dat patiënten die deelnemen aan actieve revalidatieprogramma’s een hogere levenskwaliteit

Multidisciplinaire revalidatie bij mensen met de ziekte van Parkinson wordt meer en meer beschouwd als een essentiële therapie naast de medicamenteuze aanpak.

Er is tot op heden geen consensus wat betreft de ‘best-practice’ als het gaat over de revalidatie-inhoud. Verder wetenschappelijk onderzoek is nodig om meer zicht te krijgen op de beste therapie (intensiteit, specificiteit, complexiteit, frequentie, duur) en het langetermijneffect ervan.

De bestaande multidisciplinaire Parkinsonschool, met een gepersonaliseerde, meer probleemgerichte aanpak bestaat onveranderd verder. Het Early Parkinson Traject is hieraan complementair en focust voornamelijk op de jongere en actieve patiënt.

Verwijzing

Vóór opstart van het traject komt de patiënt éénmalig op raadpleging bij dr. De Vleeschhouwer van de dienst Fysische Geneeskunde. Neem hiervoor contact op met het secretariaat van de dienst Fysische Geneeskunde of met je behandelende neuroloog. 

Contact

Secretariaat Fysische Geneeskunde
fysio@stlucas.be
050 36 50 30

Secretariaat Neurologie
secnr@stlucas.be
050 36 52 70