Labogids klinische biologie

25-OH-vitamine D


Code LIS
A_VITD
Eenheid
ng/ml
Belangrijke informatie
​Bij chronische nierinsufficiëntie, nierdialyse, niertransplantatie of malabsorptie wordt deze test 3x per kalenderjaar terugbetaald. In andere gevallen wordt deze test 1x per kalenderjaar terugbetaald. Indien deze voorwaarde overschreden wordt, wordt 5.5 euro aan de patiënt aangerekend.
Klinische achtergrond
De serumconcentratie van 25(OH)D wordt als de meest betrouwbare maat beschouwd voor de vitamine D status. De concentratie die gevonden wordt in het serum is een indicatie voor de vitamine D hoeveelheden die ingenomen en ontstaan zijn over een langere periode en wordt niet beïnvloedt door recente inname. Vitamine D3 wordt gehydroxyleerd in de lever tot 25(OH)D3. In de nier wordt dit 25(OH)D3 omgezet tot de actieve vorm : 1,25(OH)D3. Dit stimuleert de absorptie van calcium en fosfor in de darm, de botresorptie en mineralisatie. Deficiëntie manifesteert zich als rachitis bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen. Ze gaan gepaard met een gedaald calcium en fosfaat en een gestegen alkalische fosfatase. De symptomen zijn analoog aan hypoparathyroïdie dat secundair aan vitamine D deficiëntie kan optreden. Verhoogde waarden treden meestal op door exogene toediening. Het gaat vaak gepaard met hypercalcemie en hypercalciurie. De serumspiegels nemen af met de leeftijd en zijn tevens seizoengebonden : de hoogste waarden worden vastgesteld in de late zomer en de laagste in de lente. Vitamine D bestaan in twee vormen: ergocalciferol (Vitamine D2) en cholecalciferol (Vitamine D3), beiden kunnen aangemaakt worden onder invloed van ultraviolette stralen en beperkt opgenomen worden via de voeding.
Principe van de test
Competitieve immunoassay gebruik makende van directe chemiluminescentie technologie
Afname
SERUM
Alternatieve monstertypes
Li-heparine plasma, Na-heparine plasma, EDTA plasma
Stabiliteit monster
<24h bij 18-25°C, 7 dagen bij 2-8°C en 24 weken bij -20°C
Interferentie
Referentiewaarden
< 21 jaar Deficiënt: < 15 ng/ml Insufficiënt: 10 - 20 ng/ml Sufficiënt: 20 - 100 ng/ml Toxiciteit: > 100 ng/ml >21 jaar Deficiënt: < 20 ng/ml Insufficiënt: 20 - 30 ng/ml Sufficiënt: 30 - 100 ng/ml Toxiciteit: > 100 ng/ml  
Doorbelwaarden
Bron referentiewaarden
Bijsluiter kit Siemens (REF 10995719)
Uitvoerfrequentie
24h/24h
Urgentie
Ja
TAT (turn around time)
1h - 2h
Toestel
Atellica IM
Analytisch meetbereik
4.20–150.00 ng/ml Bij waarde > 150.00 ng/ml wordt staal manueel 1/2 verdund zodat het meetbereik uitbreidt 
Afdeling
Biochemie (BIO)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
 
Terugbetaling
559311