Labogids klinische biologie

HIV (type 1+2) antilichamen & HIV 1 antigen


Code LIS
A_HIV
Eenheid
Index
Belangrijke informatie
Screening voor de detectie van HIV p24 antigen en antilichamen tegen het HIV type 1 (inclusief groep O) en/of type 2. Positieve screeningsresultaten worden geconfirmeerd in een extern labo.
Klinische achtergrond
AIDS wordt vnl. veroorzaakt door 2 bekende soorten HIV. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact, door blootstelling aan geïnfecteerd bloed of bloedproducten, of door een besmette moeder aan haar foetus of baby. HIV-type 2 (HIV-2) -infectie is alleen endemisch in West-Afrika. HIV-2 is vergelijkbaar met HIV-1 in virale morfologie, algemene genomische structuur en het vermogen om AIDS te veroorzaken.Antilichamen tegen HIV-1 en HIV-2 zijn meestal pas 6 tot 12 weken na de blootstelling detecteerbaar en zijn bijna altijd detecteerbaar binnen de 12 maanden. Ze kunnen dalen tot niet-detecteerbare niveaus in het terminale stadium van AIDS wanneer het immuunsysteem van de patiënt ernstig gecompromitteerd is.Routine serologische screening van patiënten met een risico op HIV-1 of HIV-2 infectie begint met een HIV-1 en 2 antigeen/antilichaam screeningtest (vb. HIV antilichaam sneltesten, enzymimmunoassays en chemiluminescentie immunoassays). Aanvullende of bevestigende tests moeten worden aangevraagd voor monsters die herhaaldelijk reactief.
Principe van de test
Elektrochemiluminescentie technologie: immunometrische sandwich methode.
Afname
SERUM
Alternatieve monstertypes
EDTA plasma
Stabiliteit monster
Kamertemperatuur wordt niet aanbevolen, 14 dagen bij 2-8°C, 8 maanden op -20°C. 
Interferentie
Referentiewaarden
Niet reactief:  <1.0 index Reactief: >= 1.0 index
Doorbelwaarden
Bij een positief resultaat bij een niet gekende patiënt neemt de klinisch bioloog van wacht contact op met de aanvrager.
Bron referentiewaarden
Bijsluiter kit Siemens (REF 10995527)
Uitvoerfrequentie
24h/24h
Urgentie
Ja
TAT (turn around time)
1h - 2h
Toestel
Atellica IM
Analytisch meetbereik
0.05 - 12.00 index
Afdeling
Biochemie (BIO)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
Terugbetaling
551736