Labogids klinische biologie

Cyclosporine A


Code LIS
A_CYCLO
Eenheid
µg/l
Belangrijke informatie
Dalconcentratie afnemen (vlak voor volgende toediening)
Klinische achtergrond
Cyclosporine is een peptide van fungale oorsprong met krachtige immunosupressieve werking. Het wordt aangewend ter preventie van rejectie van hart-, nier-, lever-, pancreas- en longtransplanten, alsook voor de behandeling van auto-immuunaandoeningen. Te lage concentraties resulteren in rejectie van het getransplanteerde orgaan. Verhoogde concentraties resulteren in complicaties zoals nefrotoxiciteit en hepatotoxiciteit. Bij niertransplanten is het onderscheid tussen beginnende rejectie en cyclosporine toxiciteit zeer moeilijk. Door cyclosporine monitoring en interpretatie in het kader van klinische en andere laboratoriumbevindingen wordt een adequate immunosuppressie bekomen.
Principe van de test
  ​
Afname
EDTA
Alternatieve monstertypes
 
Stabiliteit monster
Bewaring : • 5 dagen op 15-25°C• 7 dagen op 2-8°C• > 7 dagen : bewaring op -20°C of lager : na ontdooiing zeer goed mixen tot zichtbaar volledig homogeen (!)
Interferentie
CsA_20190731
Referentiewaarden
Targetconcentraties zijn in functie van getransplanteerd orgaan, de tijdsduur sinds laatste transplantatie en combinatie met andere geneesmiddelen. Richtwaarden: dal 100 - 400 µg/l en piek 750 -1500 µg/l
Doorbelwaarden
 
Bron referentiewaarden
Bron referentiewaarden: consensus met nefrologen.
Uitvoerfrequentie
Urgentie
Neen
TAT (turn around time)
24h
Toestel
Atellica IM
Analytisch meetbereik
Cyclosporine: 30,0-1500 µg/l
Afdeling
Biochemie (BIO)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
 
Terugbetaling
548413