Labogids klinische biologie

RSV


Code LIS
B_RSV_PCR
Eenheid
geen
Belangrijke informatie
​Niet RIZIV terugbetaalde test: 35 euro ten laste van patiëntDe test wordt uitgevoerd in het respiratoir seizoen. RSV wordt normaal op de InGenius bepaald, dit is echter niet altijd mogelijk. Daarom wordt na 15u op weekdagen, na 12u op zaterdag en op zon- en feestdagen RSV op het Alere-i toetsel bepaald.
Klinische achtergrond
​Het RSV behoort tot het genus van de Pneumovirussen uit de familie van de Paramyxoviridae. Het is de belangrijkste verwekker van pneumonie en bronchiolitis bij kleine kinderen, en één van de ernstigste infecties in het eerste levensjaar en bij patiënten met een onderliggend cardiaal of pulmonair lijden. Bij 1 à 2 % van de geïnfecteerde kinderen is hospitalisatie vereist. Grote outbreaks van RSV vindt men elke winter terug. Het is een zeer besmettelijk virus en wordt globaal gedurende 2 à 3 weken uitgescheiden door patiënten. De immuniteit na een infectie is niet compleet en dus zijn re-infecties mogelijk, ook op volwassen leeftijd, zij het dan meer onder de vorm van verkoudheden met overvloedige rhinorrhoe. Dit alles wijst op het belang van het snel diagnosticeren van RSV-infecties, en dan voornamelijk bij kinderen, om aldus de verspreiding van de ziekte trachten te beperken.
Principe van de test
De Alere-i is een volautomatisch toestel dat gebruik maakt van isothermale l nucleïnezuur amplificatie voor kwalitatieve detectie van RSV A en RSV B viraal nucleïnezuur.
Afname
B_RESP
Alternatieve monstertypes
Nasofaryngeaal aspiraat: steriele tube met 1ml 0.9% NaCl. Als alternatief kan een nasofaryngeale fijne wisser (E-swab fine, oranje dop) gebruikt worden. Belangrijk is dat de wisser ver genoeg via de neus ingebracht wordt om een geschikt staal te verkrijgen
Stabiliteit monster
Interferentie
Referentiewaarden
​NegatiefDoorbellimiet: een positief resultaat wordt doorgebeld naar de behandelende arts
Doorbelwaarden
Een positief resultaat wordt doorgebeld naar de behandelende arts
Bron referentiewaarden
Uitvoerfrequentie
Dagelijks meermaals
Urgentie
ja
TAT (turn around time)
Toestel
ID NOW
Analytisch meetbereik
Afdeling
Moleculaire biologie (MOB)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
Terugbetaling