Kom & Beweeg

Kom & Beweeg is een individueel traject voor personen die in behandeling zijn tegen kanker. Als team begeleiden we je om fysiek actief te zijn tijdens en na je behandeling.

Je oncologisch verpleegkundige zal je advies geven over mogelijke bewegingsactiviteiten. Daarnaast kan je terecht bij je behandelende arts, de kinesitherapeut, de revalidatiearts, de klinisch psycholoog, sociale dienst enzovoort. Samen brengen we je noden in kaart en bespreken we de verschillende mogelijkheden.

De start begint vanaf de diagnosestelling. Deze loopt door tijdens de chemokuur en bestraling. Daarna kan je instappen in een revalidatieprogramma. Dit is een gedoseerd, opbouwend oefenprogramma op je eigen niveau. Als laatste onderdeel geven we bijkomende info mee om na afloop van het revalidatieprogramma met lichamelijke activiteiten te kunnen blijven doorgaan.

Kanker en bewegen

Vermoeidheid bestrijden

Het belang van bewegen tijdens je behandeling

Bijkomende voordelen van beweging

Tips voor bewegen en sporten tijdens of na kanker

Contact


Kanker en bewegen

Als je in behandeling bent voor kanker is de kans groot dat je door de combinatie van ziekte en behandeling vermoeid raakt. Rust in deze periode ligt voor de hand. Uit onderzoek blijkt echter dat blijven bewegen, of zelfs sporten, de vermoeidheid vermindert.

Bewegen beperkt het risico op vroegtijdig stoppen met de behandeling. In geval van een operatie zorgt het fysiek actief blijven voor een bespoedigend herstel. Indien sporten tijdens de chemotherapie en bestraling minder goed gaat, blijft fysiek actief zijn op een lager niveau voor een positief effect zorgen.

Iemand die fysiek actief is heeft meer kans om een chemokuur of bestraling beter te doorstaan.

Vermoeidheid bestrijden

Vermoeidheid is de meest voorkomende klacht bij kanker. Niet alleen de ziekte zelf put uit, maar ook de behandeling vraagt veel van het lichaam.

Door de behandeling kan je eetlust verminderen, waardoor je energiepeil afneemt. Hierdoor kan de neiging ontstaan om het rustiger aan te doen. Dit heeft zijn weerslag op je fysieke conditie en verhoogt het algemeen vermoeidheidsgevoel. In sommige gevallen kan dit gevoel jaren aanwezig blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat fysiek bezig zijn en blijven bewegen helpt om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Het belang van bewegen tijdens je behandeling

Bijkomende voordelen van beweging

  • Bewegen zorgt voor ontspanning.
  • Het verbetert de informatieverwerking.
  • Het vermindert angst en depressie en zorgt dus voor een verbetering van je stemming.
  • Naast alle medische hulp ben je vanuit jezelf ook bezig met de strijd ‘tegen’ kanker en bijwerkingen van de medische behandeling.

Tips voor bewegen en sporten tijdens of na kanker

  • Op bewegen staat geen leeftijd. Ook wie ouder is, ervaart een positief effect.
  • Dosering en frequentie zijn belangrijk. Zo beweeg je beter meermaals per dag aan een lagere intensiteit en voor een beperkte tijdsperiode, in plaats van één keer krachtig voor een langere periode.
  • Het is niet de bedoeling om over je grenzen heen te gaan.
  • Wie tijdens het bewegen kan praten zonder kortademig te worden, is goed bezig. Als je voelt dat het te lastig wordt, rust je beter even uit.
  • Eens je uitgerust bent, kom je best uit je bed of zetel om terug te bewegen. Als dit moeizamer gaat kan je ook in je bed of zetel oefeningen doen.
  • Bescherm jezelf door gebruik te maken van gepast schoeisel en zo nodig een hulpmiddel. Dit beperkt het valrisico.
  • Kies een sportactiviteit die je leuk vindt. Het is belangrijk dat je beweegt met plezier.
  • Aan te bevelen sportactiviteiten zijn wandelen, fietsen, dansen, zwemmen enzovoort.
  • Beweeg als het kan samen met je partner of naaste, dat is gezellig en motiverend.
  • Spreek met je begeleider over mogelijke lichamelijke klachten of beperkingen. Geef aan hoe je je voelt.
  • Bouw duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op.
  • Probeer iedere dag minimaal een halfuur te bewegen.
  • Een combinatie van beweegactiviteiten in de ochtend en/of avond met een rustmoment na de middag kan een goeie manier zijn om de vermoeidheid beter te hanteren en toch geleidelijk aan meer conditie te krijgen.
  • Vergeet vooral niet te genieten en durf jezelf eens te belonen!

Contact

Wil je meer informatie over dit programma? Spreek ons aan of contacteer ons.

050 36 90 51
kom.en.beweeg@stlucas.be

Dit programma werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met AZ Zeno en AZ Sint-Jan Brugge.