Onderzoeken

Op de dienst Nucleaire Geneeskunde worden verschillende nucleaire onderzoeken uitgevoerd, zoals diagnostisch-nucleair-onderzoek, metabole therapie en botdensitometrie. OP deze pagina geven we een woordje uitleg over deze procedures. 

Diagnostisch nucleair onderzoek

Metabole of nucleaire therapie

Botdensitometrie


Diagnostisch nucleair onderzoek

Bij een scintigrafie of isotopenscan wordt een kleine hoeveelheid van een radioactief gemaakt product aan de patiënt toegediend. Deze producten noemen we speurstoffen. Zij zijn slechts licht radioactief en hebben een kort half-leven, wat wil zeggen dat deze stoffen niet lang blijven stralen. Voor de meeste onderzoeken wordt de speurstof via een ader in de bloedbaan toegediend. Voor sommige onderzoeken wordt de speurstof ingeademd of verwerkt in een maaltijd of drank. Dit wordt doorgaans zeer goed verdragen. Over het algemeen zijn er geen allergische reacties te vrezen en de hoeveelheid straling is gering en ligt in de orde van grootte van de klassieke radiologische onderzoeken.

Afhankelijk van het te onderzoeken orgaan wordt met behulp van een gammacamera of SPECT/CT-camera de verspreiding van het toegediende product in het lichaam of in een bepaald orgaan nagegaan. AZ Sint Lucas Brugge beschikt over twee SPECT/CT-camera's. Met deze toestellen is het mogelijk om in één tijd twee onderzoeken te doen: enerzijds de scintigrafie (voor functionele informatie) en anderzijds een CT-scan (voor anatomische informatie). De SPECT-CT verslaggeving is een samenwerking van de diensten nucleaire geneeskunde en radiologie. De SPECT/CT -camera is een open toestel. De meeste patiënten met claustrofobie verdragen het onderzoek goed. Indien je je hierover zorgen maakt, aarzel dan niet dit te bespreken met onze arts of verpleegkundige.


Metabole of nucleaire therapie

Onder nucleaire therapie verstaan we behandeling met radioactieve stoffen die worden ingespoten (vloeibare oplossingen) of ingenomen (capsules of drankjes). Deze radioactieve stoffen gaan via het bloed naar bepaalde doelorganen die daardoor inwendig bestraald worden. Bij dergelijke kankerbehandelingen zal de stralingsdosis uiteraard veel hoger liggen dan bij diagnostisch nucleair onderzoek. Daarom krijgen deze patiënten uitgebreide specifieke raadgevingen mee, aangepast aan de toegediende stralingsdosis.
Bij sommige behandelingen is het nodig de patiënt kort op te nemen ter bescherming van de omgeving tegen de radioactieve straling.
Nucleaire behandelingen die wij uitvoeren zijn behandeling met radiojood I-131 en behandeling met radium-223 dichloride.


Botdensitometrie

Een botdensitometrie (ook wel BMC, BMD of DEXA-scan) is een beeldvormingsonderzoek waarmee we de botdichtheid of botdensiteit meten. We voeren het onderzoek uit om eventuele botontkalking of osteoporose op te sporen en het risico op breuken ten gevolge van osteoporose te berekenen.