Mobiel team WINGG

Het mobiele team WINGG (West-Vlaams Integrerend Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg) biedt psychiatrische thuiszorg. Dit gebeurt op verwijzing na een minimale diagnotische fase die wordt uitgevoerd op onze dienst of in een ander centrum in de regio.

Het bijkomende nut van de thuiszorgformule moet aantoonbaar zijn:

  • vanuit specifieke moeilijkheden qua afstemming of
  • vanuit het bijzondere van de stoornis van de patiënt of
  • vanuit eerdere ervaringen in de (residentiële of ambulante) psychiatrische hulpverlening.

Het kind of de jongere (en het gezin) blijft in de vertrouwde situatie: thuis, MPI of instelling. Er gebeurt een eerste kennismakingsgesprek op de dienst (liefst in aanwezigheid van de verwijzer). Na dit gesprek komt de hulpverlener ter plaatse om het aanbod fijner af te stemmen op de kenmerken van het kind of de jongere en zijn dagelijkse omgeving.

Het behandelingsplan richt zich naar drie doelstellingen:

  • ondersteunen van de competenties en het eigen probleemoplossend vermogen van het gezin (of de instelling);
  • aanbieden van behandelingselementen, ingepast in de thuiscontext (gedragstherapeutisch en systeemtheoretisch geïnspireerd) en opvolgen van het medicatiebeleid;
  • helpen afstemmen van de aanpak en de verwachtingen van de thuiscontext op de reële ontwikkelingsmogelijkheden en -beperkingen van het kind of de jongere.

De concrete doelstellingen, het verloop van de begeleiding en de samenwerking worden op regelmatige basis (twee- à driemaandelijks) geëvalueerd door het gezin en het team, liefst samen met de verwijzer of met andere betrokken behandelings- of begeleidingspartners.

We streven naar een tijdige en voorbereide verwijzing naar andere voorzieningen (bijvoorbeeld ambulante centra) als dit nodig blijkt.

Meer informatie vind je op de website van WINGG.