Neuropsychologisch onderzoek
Neuropsychologisch onderzoek brengt het cognitief functioneren in kaart door middel van tests, oefeningen en observatie. Functies zoals aandacht, concentratie, geheugen, taal, visuele waarneming, redeneren en organisatie worden zowel kwalitatief als kwantitatief beoordeeld. Het onderzoek stelt op zich geen diagnose, maar biedt belangrijke informatie die het stellen van een diagnose in de hand werkt. De resultaten van dit onderzoek kunnen ook de basis vormen voor een eventuele training van de getroffen functies.
Voor wie?
Elke patiënt bij wie een probleem met een cognitieve functie vastgesteld wordt en waarbij dat probleem een normaal of optimaal functioneren verhindert, komt in aanmerking voor dit onderzoek. Soms is er een verband met een letsel of disfunctie in de hersenen.
Voorbeelden van aandoeningen waarbij neuropsychologisch onderzoek zinvol kan zijn:
- Een hersentrauma: hersenschudding, hersenkneuzing
- Cognitieve problemen na een herseninfarct of hersenbloeding
- Cognitieve problemen bij diverse chronische neurologische aandoeningen zoals ziekte van Parkinson, multiple sclerose of epilepsie
- Cognitieve problemen na het doormaken van meer acute neurologische aandoeningen: hypoxie (episode van belangrijk zuurstoftekort in de hersenen), encefalitis (ontsteking in de hersenen), enzovoort
- Vermoeden van een beginnende dementie. Ook om een dementie uit te sluiten en vooral ter geruststelling van de patiënt kan het zinvol zijn een neuropsychologisch onderzoek uit te voeren.
- Stress, depressie waarbij ook een ongerustheid leeft over het eigen cognitief functioneren
- Cognitief onderzoek in het kader van een AD(H)D-problematiek
- Cognitieve problemen ten gevolge van drank- of middelenmisbruik
Naast neuropsychologisch onderzoek kan op de dienst ook een IQ-onderzoek uitgevoerd worden.
Hoe verloopt de doorverwijzing?
Neuropsychologisch onderzoek stelt op zich geen einddiagnose en de oorzaken van de cognitieve problemen kunnen van diverse aard zijn. Daarom is voorafgaand een neurologisch of een algemeen lichamelijk onderzoek aanbevolen. Dit laat ook toe de resultaten multidisciplinair te bespreken.
De doorverwijzing gebeurt bij voorkeur door de behandelende neuroloog, internist/geriater of psychiater.
Kostprijs
Een neuropsychologisch onderzoek is een gespecialiseerd, tijds- en arbeidsintensief onderzoek. Naast het afnemen van een reeks gestandaardiseerde tests, is er
de verwerking van de bekomen gegevens, het opstellen van een samenvattend verslag en een overleg met de aanvragende arts en/of een multidisciplinaire
teamvergadering.
Het RIZIV voorziet enkel een terugbetaling wanneer dit onderzoek een eerste evaluatie betreft bij verdenking (of ter uitsluiting) van een dementie en op voorwaarde dat dit onderzoek op ambulante basis en na schriftelijke doorverwijzing van een (huis)arts naar een neuroloog, geriater of psychiater gebeurt. Als er terugbetaling voorzien is door het ziekenfonds, ontvang je samen met de factuur een getuigschrift dat je bij het ziekenfonds kan indienen om terugbetaling te verkrijgen. Voor bepaalde patiëntengroepen mogen de door het ziekenfonds terugbetaalde verstrekkingen rechtstreeks aan het ziekenfonds aangerekend worden.
De factuur wordt achteraf opgestuurd. Op de factuur vind je de prestaties terug onder de noemer 'Geheugenkliniek'. Hier staan twee prestaties met verschillende data vermeld: de datum van het onderzoek, en de datum van het opstellen van het bilan door de aanvragende geneesheer. Op deze laatste datum ben je mogelijks niet bij deze arts langs geweest.
Wij bieden volgende onderzoeken aan:
Neuropsychologisch onderzoek | 175 euro - 290 euro |
Cognitieve screening | 70 euro |
Neuropsychologisch onderzoek bij ADHD | 150 euro |
IQ-onderzoek | 150 euro |
Onderzoek i.f.v. terugbetaling medicatie | 40 euro |
Onder bepaalde voorwaarden biedt het ziekenhuis ook een vorm van cognitieve training aan. Deze gebeurt in samenwerking met de dienst ergotherapie. De kostprijs hiervoor is bepaald per sessie en bedraagt 40 euro.
Praktisch
Als je over een leesbril of hoorapparaat beschikt, breng deze mee brengen voor neuropsychologisch onderzoek.
Kan je niet komen? Verwittig het secretariaat ten laatste 24 uur op voorhand het secretariaat (050 36 52 70) om een wegblijftarief te vermijden.
Een afspraak maken
Secretariaat Neurologie
050 36 52 70
Meer informatie
Johan Van Coile
Klinisch neuropsycholoog
050 36 52 84
johan.vancoile@stlucas.be
Karolien Huyghebaert
Klinisch neuropsycholoog
050 36 52 83
karolien.huyghebaert@stlucas.be