Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die ontstaat rond de twintigste week zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen die door de placenta worden aangemaakt.

Symptomen

Patiënten met zwangerschapsdiabetes hebben zelden klachten. Onbehandelde zwangerschapsdiabetes verhoogt het risico op bepaalde aandoeningen bij de moeder (verhoogd risico op keizersnede, bloeddrukproblemen ...) en bij het kind (te sterke groei van de baby, vroeggeboorte, te lage suikerwaarden na geboorte ...). In de meeste gevallen normaliseren de glucosewaarden zich na de bevalling.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben meer kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen. Daarom raden wij aan om zich te registeren in het project Zoet Zwanger. Dit project, in samenwerking met de overheid, wil diabetes type 2 op lange termijn voorkomen en vroegtijdig opsporen door middel van informatiecampagnes en registratie. 

Onderzoek

Net voor of bij het begin van de zwangerschap gebeurt bij elke zwangere vrouw een nuchtere glucosecontrole. Op basis van de nuchtere glucose, BMI en al dan niet voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes wordt het verdere screeningsbeleid bepaald.

Behandelingen

In onze diabeteskliniek starten we een nauwe opvolging en de nodige begeleiding en educatie op. De meerderheid van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes kunnen behandeld worden door aanpassingen in voedings- en bewegingspatroon. Soms is er nood aan behandeling met insuline.

Meer weten? 

Zwangerschapsdiabetes - Diabetes Liga

Zoet Zwanger - Diabetesliga