Schildklier

De schildklier is een klein orgaan dat zich in de hals bevindt, voor de luchtpijp net onder het strottenhoofd. Het staat in voor de aanmaak van schildklierhormonen (T4 en T3). Deze hormonen zijn van levensbelang en spelen een cruciale rol in verschillende levensfasen: op jonge leeftijd bij groei en ontwikkeling, bij volwassenen bij de regulatie van diverse lichaamsprocessen (o.a. lichaamstemperatuur, hartslag,..). Ook tijdens de zwangerschap is dit hormoon erg belangrijk. De schildklier wordt aangestuurd door de hypofyse.

Problematiek

Soms werkt de schildklier te snel (hyperthyroidie) of te traag (hypothyroidie). Een te snel werkende schildklier zal teveel hormonen aanmaken wat kan leiden tot klachten van zweten, gewichtsverlies, hartkloppingen en beven. Een te traag werkende schildklier zal te weinig hormoon aanmaken wat symptomen als vermoeidheid, gewichtstoename en een koude-gevoel kan veroorzaken.

Ook de vorm en samenstelling van de schildklier kan verstoord zijn. Als de schildklier vergroot is of als er knobbeltjes aanwezig zijn kan die soms worden gevoeld of gezien en in de hals lokale hinder veroorzaken.

Diagnose

De arts zal je, indien nodig, doorverwijzen voor bloedonderzoek, echografie van de hals, eventueel schildklierpunctie,  schildklierscintigrafie of andere onderzoeken.

Behandeling

Een tekort aan schildklierhormoon wordt behandeld met medicamenteuze toediening van schildklierhormoon.

Bij teveel aan schildklierhormoon zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van het type aandoening. Dit kan medicatie, heelkunde of therapie met radioactief jodium zijn.