Diabetes Mellitus

Diabetes mellitus of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. 

Het lichaam zet koolhydraten of suikers uit de voeding om tot glucose. Deze glucose wordt in het bloed vervoerd naar de lichaamscellen en voorziet ze van energie. Om de glucose op te nemen in de cellen is het hormoon insuline nodig, dat afgescheiden wordt in de alvleesklier of pancreas.

Bij personen met diabetes is de wisselwerking tussen glucose en insuline verstoord. Dit kan twee oorzaken hebben: het lichaam maakt weinig of geen insuline aan, of de geproduceerde insuline is onvoldoende werkzaam. Hierdoor kunnen de cellen onvoldoende suiker opnemen en stapelt die op in het bloed.

Er zijn verschillende soorten diabetes (type 1, type 2, zwangerschapsdiabetes ...). Voor elk van deze soorten zijn verschillende behandelingen nodig. 

Symptomen

  • Bij type 1 diabetes is er vaak op relatief korte tijd een optreden van symptomen, zoals hevige dorst, ernstig gewichtsverlies, hevige vermoeidheid, frequent plassen ...
  • Type 2 diabetes mellitus wordt vaak toevallig vastgesteld omdat er niet altijd symptomen voorkomen. Vaak zijn er weinig tot geen klachten op het moment van diagnose. Dit type kent een geleidelijker verloop en kan lange tijd onder de radar blijven. Dat wil niet zeggen dat er geen risico’s zijn. Door het verhoogde bloedsuikergehalte ontstaan geleidelijk aan letsels in bloedvaten en zenuwen, wat tot ernstige complicaties kan leiden.
  • De symptomen van diabetes kunnen individueel sterk verschillen. 

Onderzoek

Diabetes vaststellen gebeurt via een bloedname. De nuchtere bloedsuikerwaarde > 126 mg/dl is een indicator voor diabetes, waarden van 100 tot 125 mg/dl tonen prediabetes aan. Een niet nuchtere bloedsuikerwaarde > 200 mg/dl en een HbA1c (gemiddelde glucosegehalte in voorafgaande 2-3 maanden) > 6,5% wijzen ook op diabetes.

Behandelingen

Een behandeling op maat is nodig om complicaties op korte en lange termijn te voorkomen. De diabeteskliniek van het AZ Sint-Lucas Brugge heeft een ruime expertise in de diverse types diabetes. In nauw overleg met de verzorgstrekkers van de eerste lijn maken we een behandelplan op. 

Voor alle patiënten raden we een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan. Ook voldoende lichaamsbeweging en controle/optimalisatie van het lichaamsgewicht zijn aangewezen.

Meer weten? 

Op de website van de Diabetesliga vind je meer informatie rond types, behandeling, medicatie, voeding, technische hulpmiddelen, activiteiten, enzovoort.

DiabetesligaLees meer over Diabetesliga