Ziekenfonds & Hospitalisatieverzekering

Na je opname wordt de factuur eerst rechtstreeks doorgestuurd naar je ziekenfonds en eventueel naar je hospitalisatieverzekering. Jij ontvangt daarna enkel een factuur voor het remgeld (je persoonlijke aandeel), eventuele supplementen en de bijkomende kosten.

Ziekenfonds

Het grootste deel van de kosten voor je ziekenhuisverblijf wordt door het ziekenfonds betaald. Dankzij de derdebetalersregeling betaal je in de meeste gevallen alleen je eigen aandeel van de kosten (het remgeld), de eventuele supplementen en de bijkomende kosten. Je ziekenfonds betaalt de overige kosten rechtstreeks aan de zorgverlener. Jij hoeft dat deel niet voor te schieten en je hoeft ook het getuigschrift voor verstrekte hulp niet meer naar het ziekenfonds te sturen. 

Op de ziekenhuisfactuur staat duidelijk aangegeven welke kosten aangerekend worden aan het ziekenfonds en welke kosten je zelf nog moet betalen. Vraag eventueel vooraf aan je ziekenfonds welke kosten terugbetaald worden. 

Als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming, betaal je voor bepaalde rubrieken uit de ziekenhuisfactuur een lager persoonlijk aandeel (remgeld).

Ben je niet aangesloten bij een ziekenfonds? Dan betaal je zelf de volledige factuur.

Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering komt veelal tegemoet in de persoonlijke aandelen, kamer- en honorariumsupplementen van een (dag)ziekenhuisopname.

Belangrijk: breng je verzekeringsmaatschappij indien mogelijk al vóór je opname op de hoogte. Informeer bij je verzekeraar welke kosten en behandelingen al dan niet terugbetaald worden.

Met de bepaalde verzekeringen heeft AZ Sint-Lucas een overeenkomst om de facturatie rechtstreeks te regelen. Het gaat om deze maatschappijen:

  • Medi-card (DKV)
  • AssurCard (Allianz, Baloise Insurance, Belfius Verzekeringen, DVV, Ethias, Federale Verzekeringen, Fidea, KBC Verzekeringen, MedExel en VMOB)
  • Medi-Assistance (AG Insurance, AXA)

Bij alle andere verzekeringen bezorg je nadien zelf de factuur aan je verzekeringsmaatschappij. 

Opmerking
Een behandeling in het dagziekenhuis geeft niet automatisch aanleiding tot een tussenkomst van de hospitalisatieverzekering. Het kan dat je in een dagziekenhuis voor een behandeling bent geweest en toch een factuur voor ambulante zorg krijgt. Voor sommige behandelingen wordt namelijk geen dagziekenhuisforfait aangerekend. Enkel als zo'n forfait wordt aangerekend, ontvang je een factuur voor dagopname en kan je een tussenkomst van de hospitalisatieverzekering aanvragen. Als er geen dagziekenhuisforfait wordt aangerekend, ontvang je een factuur voor ambulante zorg en komt de hospitalisatieverzekering niet tussen.