Bedankt om een mondmasker te dragen
Omdat er erg veel luchtweginfecties circuleren, raden we aan om in het ziekenhuis een mondmasker te dragen.

Wat bepaalt de kostprijs van je opname?

Er zijn heel wat factoren die het kostenplaatje van je ziekenhuisopname, onderzoek of behandeling bepalen. Bovendien zijn er heel wat regels en afspraken over wat een ziekenhuis al dan niet mag aanrekenen. Op deze pagina leggen we je het ABC van de ziekenhuisfactuur uit en verduidelijken we hoe de kostprijs van je raadpleging, behandeling of opname bepaald wordt.  

Ziekenfonds en hospitalisatieverzekering 

Je ziekenfonds neemt sowieso een groot deel van de betaling voor zijn rekening. Dankzij de derdebetalersregeling betaal je in de meeste gevallen alleen je eigen aandeel van de kosten (het remgeld) en eventuele supplementen. Je ziekenfonds betaalt de overige kosten rechtstreeks aan de zorgverlener. Jij hoeft dat deel niet voor te schieten en je hoeft ook het getuigschrift voor verstrekte hulp niet meer naar het ziekenfonds te sturen. 

Als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming, betaal je voor bepaalde rubrieken uit de ziekenhuisfactuur een lager persoonlijk aandeel (remgeld).

Een hospitalisatieverzekering kan ervoor zorgen dat je het eigen aandeel en de supplementen niet of maar gedeeltelijk zelf hoeft te betalen. Soms verloopt de betaling van de factuur zelfs volledig via de verzekering. Informeer dus vooraf bij je verzekering welk deel jij voor je rekening zal moeten nemen en hoe de betaling zal verlopen. 

Lees meer over ziekenfondsen en hospitalisatieverzekeringLees meer over Lees meer over ziekenfondsen en hospitalisatieverzekering

Conventiestatus

De conventiestatus van je arts bepaalt welke supplementen die kan aanrekenen voor een raadpleging, onderzoek of behandeling. Een geconventioneerde arts hanteert vaste tarieven, terwijl een niet- of gedeeltelijk geconventioneerde arts vrije tarieven mag aanrekenen. 

Lees meer over de conventiestatusLees meer over Lees meer over de conventiestatus

Kamerkeuze

In het geval van een opname is je kamerkeuze bepalend voor de prijs. We vragen je om de kamerkeuze te maken door een opnameverklaring te ondertekenen.

Als je voor een individuele kamer kiest, heb je meer comfort, maar betaal je een vast kamersupplement per dag. Daarenboven kunnen alle betrokken artsen een ereloon- of honorariumsupplement aanrekenen. Als dat ereloonsupplement bijvoorbeeld 100% bedraagt, betaal je voor een behandeling van 150 euro nog eens 150 euro extra. 

Kies je voor een tweepersoonskamer of een gemeenschappelijke kamer? Dan zijn er geen kamersupplementen en geen ereloonsupplementen. 

Lees meer over je kamertypeLees meer over Lees meer over je kamertype

Andere factoren

Verder speelt ook de duur van je opname een rol. Ook de apotheekkosten en eventuele extra behandelingen, geneesmiddelen of producten en diensten kunnen de kostprijs beïnvloeden. Een tarievenlijst van de meest voorkomende niet-terugbetaalde producten, diensten en behandelingen vind je hier

Hoe kan je dan op voorhand de kostprijs kennen? 

Aangezien de kostprijs afhangt van verschillende factoren, is het belangrijk dat je je goed informeert zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wat moet je zeker checken en hoe kunnen wij je daarbij helpen? We vatten het even voor je samen. 

  • Informeer je op voorhand over de conventiestatus van je arts.
  • Contacteer je ziekenfonds en/of hospitalisatieverzekering en informeer bij hen welk deel zij terugbetalen.
  • Denk goed na over je kamerkeuze en vraag indien nodig bijkomende informatie bij het ondertekenen van de opnameverklaring.
  • Vraag ons om een kostprijsraming op te maken. Dit is een simulatie die een beeld geeft over de gemiddelde kostprijs van gelijkaardige behandelingen.

Heb je nog vragen over de kostprijs?

Aarzel dan zeker niet om onze dienst Facturatie te contacteren:

050 36 57 42 (elke werkdag tussen 08.00 en 12.00 uur en 13.00 en 16.30 uur)
kostprijsraming@stlucas.be