calendar selected 16 september 2024

Wereld Alzheimerdag

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag en vragen we wereldwijd aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Eén op de vijf mensen krijgt in zijn leven te maken met dementie. In België lijden momenteel meer dan 200.000 mensen aan dementie en volgens prognoses zal dit aantal door de toenemende vergrijzing tegen 2070 verdubbelen.

In AZ Sint-Lucas zetten we in op een multidisciplinaire en geïntegreerde aanpak om patiënten met dementie en Alzheimer en hun omgeving te begeleiden en ondersteunen. In onze Geheugenkliniek zetten we in op een vroegtijdige opsporing en gerichte behandeling. Naar aanleiding van Wereld Alzheimerdag stellen we graag ons team en onze werking aan je voor.

Multidisciplinaire aanpak

Om tot een vroege en correcte diagnose en gerichte behandeling te komen is een multidisciplinaire aanpak bij cognitieve en gedragsveranderingen vereist. Dit doen we in onze Geheugenkliniek, een samenwerking tussen de diensten Neurologie, Geriatrie, Psychiatrie en Neuropsychologie. Patiënten jonger dan 80 jaar met cognitieve klachten worden doorverwezen naar de dienst Neurologie, terwijl oudere patiënten terecht kunnen op de dienst Geriatrie. Een verwijsbrief van de huisarts is noodzakelijk.

Ondersteuning en opvolging op maat

In het kader van deze multidisciplinaire aanpak werkt de dienst Geriatrie nauw samen met een dementiedeskundige voor opvolging van de patiënten met dementie. Dr. Tracy Ghillemijn, diensthoofd Geriatrie vertelt wat dit precies inhoudt: “Onze dementiedeskundige Fenella begeleidt de familieleden en mantelzorgers door een luisterend oor te bieden en advies te geven inzake omgang met dementie. Zij zorgt, waar nodig, voor sociale omkadering en uitbreiding van professionele hulp, regelt psychologische ondersteuning of kijkt voor een doorverwijzing naar andere vormen van zorg of hulpverlening,  zoals Foton of een woonzorg- of dagverzorgingscentrum. Daarnaast voorziet onze dementiedeskundige een halfjaarlijkse opvolging van de patiënten met dementie en neemt zij alle administratie rond terugbetaling van de medicatie rond geheugenproblematiek op in samenwerking met de artsen.”

Als dementiedeskundige is Fenella een vertrouwenspersoon voor veel patiënten en families. “Vaak gebeuren niet de ‘grote wonderen’, maar kan een goed en warm gesprek zeer belangrijk zijn” vertelt Fenella. “Mensen kunnen hun verhaal kwijt, hun hart luchten en waar wij als team kunnen helpen, doen we dit ook. De dankbaarheid en appreciatie die je krijgt van patiënten of familie wanneer zij voelen dat er oprecht tijd wordt gemaakt en luisterbereidheid is, geef enorm veel voldoening.”

Snelle diagnose dankzij biomerkers

Een vroege diagnose is cruciaal voor het bieden van passende zorg en ondersteuning en vergroot de kans dat een eventuele behandeling helpt om de ziekte te stabiliseren of te vertragen.

Een belangrijke ontwikkeling in de zorg voor mensen met de ziekte van Alzheimer is het gebruik van biomerkers. Door het opsporen van biomerkers is een snellere diagnose en behandeling van de ziekte mogelijk. Neurologe dr. Vicky Maqueda licht toe: “Biomerkers maken het mogelijk de ziekte van Alzheimer sneller en beter te diagnosticeren. Bij de ziekte van Alzheimer gaat het om bepaalde eiwitten die neerslaan in de hersenen en die kunnen worden opgespoord in hersenvocht. Met een lumbale punctie of ruggenprik kunnen we dit vocht op een veilige manier bekomen.”

De evolutie van biomarkers gaat snel en dr. Maqueda verwacht dat er de komende jaren nog vooruitgang geboekt zal worden op dit gebied: “In de (nabije) toekomst zullen we ook beschikken over biomerkers in bloed, wat praktischer en gemakkelijker is af te nemen dan hersenvocht.”

Contact

Dementiedeskundige
050 36 90 62
dementiedeskundige@stlucas.be

Neurologie
050 36 52 70
secnr@stlucas.be
C 053 - gelijkvloers

Geriatrie
050 36 90 60
gdzh@stlucas.be
H 602 - 6e verdieping