calendar selected 09 oktober 2024

Nieuw cloudgebaseerd PACS verbetert de medische zorg in Brugge

dr. Pieter Vandaele (AZ Sint-Lucas) en dr. Jesse Marrannes (AZ Sint-Jan)

Een cloudgebaseerd PACS (Picture Archiving and Communication System) geeft artsen en zorg- verleners directe en efficiënte toegang tot alle medische beeldgegevens en dit gekoppeld aan een individueel patiëntendossier. Dit draagt bij tot een snellere en betere diagnose en heeft directe posi- tieve effecten op de kwaliteit en snelheid van de zorgverlening aan de patiënt.

Zowel in AZ Sint-Lucas Brugge als AZ Sint-Jan Brugge werd onlangs gelijktijdig een nieuw gemeenschappelijk PACS geïmplementeerd. Deze belangrijke stap werd gezet na een intensief voortraject, waarin we de mogelijkheden van verschillende PACS-leveranciers grondig evalueerden

Na een Europese aanbesteding werd het project gegund aan Sectra, een firma die bekendstaat om haar innovatieve oplossingen op het gebied van medische beeldvorming. Deze samenwerking markeert een belangrijke vooruitgang in de digitale beeldverwerking in beide Brugse ziekenhuizen en zal de efficiëntie en de kwaliteit van de zorg verder versterken.

Efficiënte beeldverwerking en verbeterde patiëntenzorg

Het nieuwe beeldverwerkende systeem maakt het mogelijk om alle medische beeldvormingsgegevens efficiënt te verwerken, archiveren en snel beschikbaar te stellen aan de klinische diensten van beide ziekenhuizen. Dit zorgt voor een vlotte samenwerking: artsen uit beide ziekenhuizen kunnen dezelfde beelden raadplegen, ongeacht waar deze zijn gemaakt. Via PACSonWEB en het eHealth-platform krijgen ook huisartsen, externe zorgverleners en patiënten zelf eenvoudig toegang tot het medisch beeldmateriaal.

Brede toepassing voor alle medische specialismen

Hoewel vroeger vooral bestemd voor radiologen en nucleair geneeskundigen, is dit systeem nu veel breder inzetbaar. Het PACS-systeem is beschikbaar voor alle artsen die in de ziekenhuizen medische beeldvorming gebruiken, ongeacht hun specialisatie. Hierdoor wordt het niet alleen een instrument voor radiologen maar een essentieel hulpmiddel voor elke arts die systematisch gearchiveerde beeldvorming nodig heeft, zowel nu als in de toekomst. Het stelt ons in staat om een samenhangend patiëntendossier op te bouwen dat toegankelijk is voor alle betrokken zorgverleners.

Een toekomstgerichte stap in diagnostische capaciteit

Het nieuwe PACS-systeem markeert een belangrijke fase in de diagnostische capaciteit van de ziekenhuizen. Radiologen kunnen nu grafische elementen integreren in medische verslagen en woorden direct koppelen aan beelden, wat de efficiëntie van hun werk aanzienlijk verhoogt. Bovendien opent het systeem de deur naar de integratie van geavanceerde technologieën zoals artificiële intelligentie en creëert het toekomstige mogelijkheden voor verbeterde diagnostiek.

Schaalbare en veilige cloudgebaseerde oplossing

Het PACS-systeem, dat als een SaaS-oplossing (Software-as-a-Service) functioneert, vereist geen lokale installatie in de ziekenhuizen. De leverancier zorgt voor voldoende rekenkracht en opslagcapaciteit, waardoor het systeem snel kan opschalen, zowel in capaciteit als in extra functionaliteiten. Momenteel zijn ongeveer 300 beeldvormingssystemen aangesloten op het PACS. Maandelijks worden zo’n 32.500 nieuwe onderzoeken toegevoegd, dat is ongeveer 2 à 3 TB data per maand. In totaal worden ongeveer 7 miljoen onderzoeken uit het historische archief gemigreerd naar de cloud.

Dankzij dit nieuwe PACS-systeem zijn de ziekenhuizen in Brugge klaar voor de toekomst van de medische beeldvorming. Bovendien zetten we een grote stap vooruit richting meer holistische en patiëntgerichte zorg. Het PACS is nu een onmisbaar systeem voor alle artsen die medische beeldvorming willen integreren in hun dagelijkse praktijk, wat de samenwerking en de kwaliteit van de zorg voor elke patiënt verder versterkt.


Verwante nieuwsberichten