calendar selected 20 september 2024

Mangomomenten: een klein gebaar van respect, van grote waarde voor de patiënt

Een Mangomoment is een term uit de zorgverlening die verwijst naar een bijzonder moment waarop een zorgverlener iets kleins, maar heel betekenisvols doet voor een patiënt, vaak buiten de normale taken om. Het is een voorbeeld van hoe wij extra inzetten op een betere levenskwaliteit van patiënten tijdens hun opname: een klein gebaar, van grote waarde voor de patiënt. We geven je graag enkele voorbeelden. 

Afscheid van een vriend

Het was de wens van Nicole om afscheid te nemen van haar 10-jarige hond Zara. Verpleegkundige Vicky zorgde ervoor dat de wens van Nicole uitkwam.

Proevertje

We hadden onlangs een patiënt die kok was. Omdat ze niets mocht eten, gaven we haar een klein proevertje van de saus om aan te nippen, zodat ze de smaak kon ervaren. Dit deed haar zeer veel deugd. Het gevoel dat er speciaal voor haar inspanningen gedaan werden apprecieerde ze enorm.

De zee zien

Een terminale patiënt wou graag de zee nog eens zien. Dit was gezien haar toestand niet meer mogelijk. De pastorale dienst heeft een blauwe doek voorzien waarop een schaal met water en zand werd gezet. Deze patiënt was toch aangedaan en zichtbaar ontroerd.

Dekentje

Ik ging onlangs bij een patiënt op Intensieve Zorgen. Ze vertelde me dat ze het zo koud had. Toen legde ik een extra dekentje op haar bed en wreef haar schouders warm, daar was ze heel content mee.

Knuffel

Vandaag ging ik op gesprek bij een dame op geriatrie. Vorige week kreeg ze geen goed nieuws. Ze heeft niet lang meer te leven. Ze weet niet goed hoe ze zich moet voelen. Plots vraagt mevrouw een knuffel. Verbaasd vraag ik: “Wil je nu een knuffel? Van mij?”. Ze knikt bevestigend. Ik doe de hekkens van haar bed naar beneden en krijg een stevige knuffel. 

Ik denk dat we er beide deugd van hadden. Ik hoop dat mevrouw nog veel knuffels mag verzamelen. Van mij mag ze er alleszins nog verwachten.