Bedankt om een mondmasker te dragen
Omdat er erg veel luchtweginfecties circuleren, raden we aan om in het ziekenhuis een mondmasker te dragen.

calendar selected 09 oktober 2024

Laboratorium Pathologische Anatomie gebruikt AI om prostaatpuncties te analyseren

dr. Ignace Dalle, diensthoofd Laboratorium Pathologische Anatomie

Net zoals in andere disciplines van de gezondheids- zorg maakt artificiële intelligentie haar intrede in het gebied van de pathologische anatomie. Het laboratorium van AZ Sint-Lucas Brugge beschikte al over een scanner om coupes te digitaliseren. Dit maakt analyse zonder de microscoop mogelijk en vergemakkelijkt het delen van een casus voor een second opinion. Sinds augustus 2024 kunnen we in ons labo nu ook de gedigitaliseerde coupes van prostaatpuncties analyseren door middel van artificiële intelligentie van de firma Ibex.

Een scanner digitaliseert coupes van prostaatpuncties. Gezien de nood aan details gaat het om grote bestanden van 1,5 tot 2,7 gigabyte. Daarna worden de coupes geanonimiseerd en opgeladen op de server van de firma Ibex®. Dit is een internationaal bedrijf dat sinds 2016 een AI-gedreven tool ontwikkelt om deze biopten te ‘lezen’ en zones aan te duiden die verdacht zijn voor aanwezigheid van adenocarcinoma. De software is ook getraind om de voor tumor verdachte zones te graderen door een Gleason-score voor te stellen.

De software is bedoeld als kwaliteitscontrole en als hulp om de error rate te beperken. Het bedrijf claimt ook efficiëntiewinst, maar dit is voorlopig toekomstmuziek, bijvoorbeeld als we de technologie ook kunnen inzetten bij transurethrale prostaatresecties (TURP’s), wat vandaag nog niet het geval is. Klassieke coupes dienen nog steeds vervaardigd te worden, waarna ze ingescand en door het AI-programma geanalyseerd worden. Hierdoor is de tijd tot analyse en rapportage langer.

Het project geeft het Labo Pathologische Anatomie ook de kans om de voor- en nadelen van deze technologie te leren kennen, om de trein niet te missen als deze toepassingen de volgende jaren verder doorbreken. Terugbetaling van deze toepassing is tot op heden niet voorzien en valt volledig ten laste van de uitvoerder. Op dit moment gaat het over een proefproject van een jaar, dat mee mogelijk werd gemaakt door steun van de medische raad van AZ Sint-Lucas Brugge.


Een overzichtsbeeld toont de verschillende punctiecilinders met daarboven een kleurcode geprojecteerd. Deze kleurcode toont zones die verdacht zijn voor tumor, van licht verdacht (blauw) tot sterk verdacht (rood).


Als de patholoog de aanwezigheid van tumor digitaal confirmeert, doet de software een voorstel tot gradering: Gleason 3: blauw, Gleason 4: groen, Gleason 5: geel-rood.


Om het resultaat te verifiëren wordt de laag met kleurcode weggehaald en bekijkt de patholoog de biopten net als in een klassieke microscoop. De patholoog blijft op die manier verantwoordelijk voor de diagnose en gradering. Ook de aanwezigheid van andere letsels moet door de patholoog uitgesloten worden.


Verwante nieuwsberichten