Kies voor je gezondheid en werk dynamisch
‘Preventieve ergonomie’ is de toekomst op je werkplek! Jouw werk op een gezonde manier uitvoeren is essentieel voor je gezondheid. Laat je daarom adviseren door onze ergotherapeuten. Lees hier alvast een aantal aandachtspunten tips van onze ergotherapeut Evelyne Beyaert.
Zit niet lang neer
Te lang neerzitten veroorzaakt gezondheidsrisico’s. Als je zit, ben je grotendeels inactief. Belangrijke risico’s van die inactiviteit zijn klachten aan het bewegingsapparaat, ongezonde metabole processen, hart- en vaatziekten, diabetes tot zelfs vroegtijdig overlijden.
Een dag waarbij we zeven à acht uur zitten is aanvaardbaar. De meeste mensen zitten echter gemiddeld meer, omdat ze hun vrije tijd ook al zittend doorbrengen. Mogelijks komen we aan 85% zittend handelen per dag. Dit is te hoog voor een goede gezondheid met rugproblemen en schouderproblemen als gevolg. Probeer daarom dagelijks minstens een uur intensief te bewegen.
Beweeg met je benen
Als we stil zitten, staat onze stofwisseling nagenoeg stil. We verbruiken dan slechts één kilocalorie/kg per lichaamsgewicht/uur. Als we onze bureaustoel dynamisch gebruiken, verbruiken we 1,5 kilocalorie/kg/lichaamsgewicht/uur. Als we aandacht besteden aan verschillende wisselhoudingen dan verhoogt onze metabole activiteit en kunnen we spreken van een lichte inspanning.
- Staand vergaderen is effectiever dan zittend vergaderen met behoud van kwaliteit en besluitvorming.
- Een zit-stabureau verlaagt de zitduur zonder gevolgen voor je productiviteit.
Hou dus je werkdag gevarieerd door dagelijks twee uur staand te werken in combinatie met trappen lopen, bureaustoel dynamisch gebruiken, rondlopend telefoneren, een overlegwandeling of lunchwandeling, samen een drankje halen en niet één persoon voor allen, met de fiets naar het werk komen,…
Zit dynamisch
“Dynamisch werken kan je de zitduur reduceren.”
- Zorg voor een bureaustoel met verschillende instelmogelijkheden of varieer in verschillend zitmeubilair. Zo hebben Kinnarps-bureaustoelen een dynamische stand en een bekkenkantelstand.
- Swopper stoelen hebben dan weer een dynamische stand en zijn instelbaar om zittend en staand te gebruiken.
Door actief te bewegen tijdens het zitten, is het bewegingsapparaat ter hoogte van het bekken, de rug, schouders en nek in beweging. Dit is positief voor je zogenoemde core stability. Bovendien stimuleert dynamisch zitten de doorbloeding en lymfeafvloed in je onderste ledematen.
Wissel zittend en staand handelen af
Zittend en staand handelen afwisselen is gezond. Rechtstaand handelen is minder belastend voor de rug dan zittend handelen. Te lang rechtop staan kan echter pijn veroorzaken ter hoogte van je onderrug. Zorg dat je ondersteuning kan nemen met de armen op een hoog-laag tafel en buig minimaal door de knieën. Zo ontlast je de onderrug. Het gebruik van een sta-zitstoel kan hierbij ook een meerwaarde bieden. Bouw de combinatie van rechtstaand werken met zittend werken op. We raden een maximum van twee uur staand handelen per dag aan.
Bewegend werken is de toekomst
Door licht bewegend te handelen reduceer je je zitduur, verhoog je je metabole activiteit en stimuleer je je doorbloeding die zorgt voor een betere beschikbaarheid van zuurstof en voedingsstoffen in de spieren en de hersenen.
- Bij rugklachten zoals hernia, ischias, bulging en lage rugklachten kan een zit-stabureau en sta-ondersteuning een grote meerwaarde bieden. Dit meubilair zorgt voor een variatie in houding en voorkomt een houdingsverval.
- Bij heupklachten kan een zit-stabureau en een stoel met dynamische functie een meerwaarde bieden. Een dergelijke bureau ontlast je heupgewricht door de wisselende houdingen.
- Voor schouder- en nekklachten kan een zit- stabureau een meerwaarde beiden maar ook een goede steunname met de armen op de bureau of elleboogsteunen aan de bureaustoel ontlasten je schouders en nek.
Als je je werkplek ergonomisch verantwoord instelt, voorkom je klachten. Als je dan nog eens beweging aan je werkplek toevoegt, wordt het werk leuker, effectiever én gezonder.
Heb je vragen of nood aan advies op maat? Contacteer onze ergotherapeuten via 050 36 50 72.