Bedankt om een mondmasker te dragen
Omdat er erg veel luchtweginfecties circuleren, raden we aan om in het ziekenhuis een mondmasker te dragen.

calendar selected 09 oktober 2024

Innovatieve behandeling met IVUS bij veneuze stenting

dr. Gilles Uijtterhaegen, Thorax- en Vaatheelkunde

De dienst Thorax- en Vaatheelkunde is verheugd om aan te kondigen dat we een nieuwe stap zetten in de behandeling van vasculaire aandoeningen. Vanaf heden maken we gebruik van Intravascular Ultrasound (IVUS) bij veneuze stenting. Deze geavanceerde technologie stelt ons in staat om met meer precisie inwendige vaatstructuren in beeld te brengen, wat leidt tot een betere beoordeling en behandeling van veneuze aandoeningen.

Wat is IVUS?

IVUS is een beeldvormende techniek die gebruik maakt van echografie om gedetailleerde beelden van de binnenkant van de bloedvaten te maken.

Deze methode heeft in de afgelopen jaren aan belang gewonnen voor de diagnose en behandeling van diep veneuze pathologieën zoals iliofemorale obstructies. Naast het nauwkeurig bepalen van de diameter en oppervlakte van de aderen kan IVUS subtiele afwijkingen in de vaatwand en intraluminele veranderingen opsporen die met andere beeldvormingsmethoden, zoals CT- of MR-venografie, soms onopgemerkt blijven. Uit studies zoals de VIDIO-trial blijkt bovendien dat IVUS gevoeliger is dan venografie bij het identificeren en kwantificeren van veneuze obstructies.1 Dit maakt IVUS een waardevolle techniek bij de behandeling van patiënten met een veneuze stenose. Hoewel IVUS nuttig is, blijft het een invasieve techniek die we alleen toepassen wanneer de indicatie om een stenose te behandelen al werd gesteld.2

Veneuze stenting

Veneuze stenting wordt uitgevoerd om vernauwingen (stenosen) of afsluitingen (occlusies) in de aderen te behandelen en zo de bloeddoorstroming te verbeteren. Dit is meestal nodig wanneer er sprake is van een chronische obstructie die kan leiden tot ernstige symptomen en complicaties.

Stenotische en obstructieve laesies in de vena cava inferior (VCI) of de iliacale aderen hebben verschillende oorzaken. Ongeacht de oorzaak kan de verminderde veneuze afvoer, alleen of in combinatie met veneuze reflux, chronische veneuze insufficiëntie in de onderste ledematen veroorzaken. Bekende oorzaken van de bovengenoemde stenotische/obstructieve laesies zijn het posttrombotisch syndroom (PTS) en het May-Thurner syndroom, dat ook wel non-trombotische iliacale veneuze laesies (NIVL) wordt genoemd. PTS is de meest voorkomende aandoening van deze twee.3

Techniek en benodigdheden

Om een veneuze stenting veilig en effectief uit te voeren zijn diverse gespecialiseerde materialen en instrumenten nodig. Allereerst is echogeleide toegang essentieel. De toegang tot het veneuze systeem kan via de vena femoralis of via de vena jugularis interna worden verkregen, afhankelijk van de locatie van de obstructie. Vervolgens wordt de sheath zo geplaatst dat ook de vena femoralis communis goed in zicht wordt gebracht.

De obstructie zelf wordt gepasseerd met behulp van een hydrofiele voerdraad, ondersteund door een katheter. IVUS speelt een cruciale rol tijdens de procedure, omdat het gedetailleerde beelden levert van de veneuze structuren. Dit stelt ons in staat om de omvang van de obstructie nauwkeurig te beoordelen en de stent optimaal te plaatsen.

Voor de stenting gebruiken we een zelfexpanderende stent, die zorgvuldig wordt gepositioneerd in gezonde veneuze segmenten boven en onder de vernauwing, zodat deze stevig vastzit en de bloedstroom effectief kan herstellen. Ook bij het bepalen van de juiste maat van de stent speelt IVUS een rol. Tijdens de procedure wordt uiteraard ook een klassieke flebografie uitgevoerd. Na de stentplaatsing wordt gecontroleerd of het contrastmiddel snel door de ader stroomt en of de collaterale aderen niet meer zichtbaar zijn.

Terugbetaling

In België wordt IVUS momenteel niet terugbetaald. Toch kiezen wij ervoor om IVUS te gebruiken bij onze procedures, zonder dat de patiënt hiervoor moet tussen- komen. We zijn overtuigd dat deze technologie een aanzienlijke meerwaarde biedt. Het draagt bij aan een hogere precisie in de behandeling en dat resulteert ook in potentieel betere resultaten. Het gebruik van IVUS stelt ons in staat om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Nazorg en opvolging

Na een veneuze stenting is goede nazorg cruciaal om complicaties te voorkomen en de effectiviteit van de behandeling te waarborgen. Door middel van klinische evaluaties en beeldvorming volgen we de patiënten nauwkeurig op en controleren we de werking van de stent. Ze kunnen symptomen zoals pijn of zwelling ervaren, waarvoor ze instructies voor pijnbestrijding meekrijgen.

Daarnaast schrijven we frequent anticoagulantia voor om trombose van de stent te voorkomen. Ook levensstijlaanpassingen zoals compressiekousen dragen, regelmatige beweging en een gezond dieet zijn essentieel. Een multidisciplinaire aanpak met specialisten uit verschillende vakgebieden bevordert een effectieve behandeling en een beter herstel.

Conclusie

Het gebruik van Intravascular Ultrasound bij veneuze stenting vertegenwoordigt een belangrijke vooruitgang in de vasculaire heelkunde. Deze innovatieve techniek biedt ongeëvenaarde precisie bij het in kaart brengen en behandelen van veneuze obstructies, waardoor de kwaliteit van zorg aanzienlijk verbetert. In combinatie met een multidisciplinaire aanpak en zorgvuldige nazorg, beogen wij optimale resultaten om de levenskwaliteit van patiënten met veneuze aandoeningen te verbeteren.


Bronnen

  1. Gagne, P. J., Gasparis, A., Black, S., Thorpe, P., Passman, M., Vedantham, S., ... & Iafrati, M. (2018). Analysis of threshold stenosis by multiplanar venogram and intravascular ultrasound examination for predicting clinical improvement after iliofemoral vein stenting in the VIDIO trial. Journal of Vascular Surgery: Venous and Lymphatic Disorders, 6(1), 48-56.
  2. De Maeseneer, M. G., Kakkos, S. K., Aherne, T., Baekgaard, N., Black, S., Blomgren, L., ... & ESVS Guidelines Committee. (2022). Editor’s choice–Euro- pean Society for Vascular Surgery (ESVS) 2022 clinical practice guidelines on the management of chronic venous disease of the lower limbs. Euro- pean Journal of Vascular and Endovascular Surgery, 63(2), 184-267.
  3. Hoshino, Y., & Yokoi, H. (2022). Venous stenting for postthrombotic iliocaval venous obstructive disease: clinical efficacy and mid-term outcomes. Annals of Vascular Diseases, 15(4), 275-281.

Verwante nieuwsberichten