calendar selected 17 september 2024

Dialysecentrum op reis naar Kreta

Op reis gaan naar het buitenland is geen evidentie voor dialysepatiënten, die doorgaans om de twee dagen dialyse nodig hebben. Om patiënten toch de kans geven om op reis te gaan organiseert het Dialysecentrum van AZ Sint-Lucas al vele jaren dialysereizen. Op 17 september trok opnieuw een groep van 62 personen naar het zonnige Kreta.

Voor veel patiënten is de dialysereis een eerste reis sinds jaren, want zelf dialyse regelen in het buitenland heeft heel wat voeten in de aarde. De dialysereizen bieden een unieke kans voor de patiënten om er toch eens op uit te trekken. De drijvende kracht achter dit initiatief is verpleegkundige Tamara Boydens, die hierin wordt gesteund door heel wat collega’s en nefroloog dr. Liza-Maria Reyns.

Dr. Reyns (links) en het verpleegkundig team

Het is al de 6e keer dat het AZ Sint-Lucas een dialysereis per vliegtuig organiseert. Op 17 september vertrekt een reisgezelschap vanuit de luchthaven van Oostende richting Kreta voor een onvergetelijke tiendaagse.

Het reisteam voorziet een compleet pakket voor wie mee gaat. Er worden tal van activiteiten voorzien en het medisch team staat in voor de dagelijkse zorgen, medicatiebedeling, (rolwagen-)begeleiding, medisch materiaal en natuurlijk ook voor de dialyses zelf. Deze gebeuren in een lokaal ziekenhuis dat hun afdeling hiervoor ter beschikking stelt.

Het reisgezelschap bestaat uit 62 personen waarvan 27 patiënten, 2 transplantpatiënten, 5 verpleegkundigen en één arts. Ook de partners van de patiënten gaan mee en krijgen de kans deze uniek reis mee te beleven. Voor het medisch team is dit echter allerminst een snoepreisje. Dag en nacht staan zij in voor de zorg van de dialysepatiënten.

Het reisgezelschap

Niet alleen de collega’s die meegaan, het hele team van het Dialysecentrum is betrokken bij de voorbereidingen van deze reis, die bijna een heel jaar in beslag nemen. Zo werden er tal van initiatieven georganiseerd om geld in te zamelen, zoals een spaghettifestijn, tombola en paaseierenverkoop. Hierdoor kan de kostprijs van de reis laag worden gehouden. “De dialysereis is een mooi initiatief dat door het hele team gedragen wordt en langdurig zieken patiënten de kans geeft om hun ziek-zijn op een unieke manier even te kunnen vergeten”, vat Sofie Kindts, hoofdverpleegkundige van het Dialysecentrum mooi samen.