calendar selected 28 juni 2024

AZ Sint-Lucas Brugge introduceert nieuwe techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dr. Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik van dunnere instrumenten. Een doorbraak in de behandeling van prostaatproblemen, want het risico op complicaties vermindert duidelijk dankzij deze nieuwe techniek.         

Plasklachten

Goedaardige prostaatvergroting is een veelvoorkomende aandoening. Een op de twee mannen ouder dan 50 krijgt hiermee te maken. “Een vergrote prostaat kan leiden tot hinderlijke symptomen bij het plassen, zoals een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen in kleine hoeveelheden. Als het niet behandeld wordt, kan het soms leiden tot schade aan de blaas en zelfs de nieren” licht uroloog Pieter Uvin toe.

Vaak volstaat medicatie om het probleem te verhelpen, maar soms is een chirurgische behandeling nodig. De laatste jaren won de HoLEP-techniek aan belang. Bij de HoLEP (Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat) worden de goedaardige prostaatkwabben volledig verwijderd via de plasbuis met een laserstraal. De voorbije jaren werden in AZ Sint-Lucas Brugge meer dan 1.000 HoLEP-procedures succesvol uitgevoerd.

Deze innovatieve methode geeft uitstekende langetermijnresultaten en is minder invasief dan klassieke behandelingen zoals het wegschrapen van het weefsel met elektrische energie (een transurethrale resectie van de prostaat of TURP) en het verwijderen van de prostaat via een buiksnede (een abdominale prostatectomie). Een bijkomend voordeel van de HoLEP-procedures is dat ze bij alle prostaatvolumes uitgevoerd kunnen worden, in tegenstelling tot de TURP (enkel voor prostaten kleiner dan 80g) of de abdominale prostatectomie (enkel voor prostaten groter dan 80g).

Mini-HoLEP

Vandaag zet AZ Sint-Lucas Brugge een nieuwe stap in de behandeling van goedaardige prostaatvergroting door voor het eerst in de Benelux een MiLEP-ingreep uit te voeren. "Bij deze techniek wordt, net als bij de HoLEP, het weefsel met een laser via de urinebuis weggehaald. Het grote verschil is dat de MiLEP gebruik maakt van nog dunnere instrumenten waardoor de kans op complicaties verkleint en nog betere resultaten behaald worden" legt dr. Pieter Uvin uit.

MiLEP staat voor Minimally Invasive Laser Enucleation of the Prostate en wordt ook wel een mini-HoLEP genoemd. "Bij een MiLEP gebruiken we een instrument van 22 CH, dat is 5 CH of ongeveer 2 mm minder dan bij de klassieke HoLEP" preciseert dr. Uvin. "Deze diameter komt overeen met die van de meeste plasbuizen. Dat leidt tot minder ongemakken voor de patiënt."

Wetenschappelijke studies toonden aan dat de MiLEP even goede resultaten levert als de HoLEP, maar met minder risico op de gekende complicaties bij operaties via de plasbuis, zoals littekenvorming in de plasbuis en urineverlies.

Het instrument bij de MiLEP (links) is beduidend dunner dan bij de HoLEP (rechts)  

Primeur voor België

De MiLEP bestaat al enkele jaren in Brazilië, de VS en in andere Europese landen zoals Duitsland en Italië, maar werd nog nooit in de Benelux uitgevoerd. Daar komt vanaf nu verandering in. In AZ Sint-Lucas Brugge voert uroloog Pieter Uvin de allereerste MiLEP-operaties uit.

Dr. Uvin is verbonden aan het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen en is actief in de twee Brugse ziekenhuizen, AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas. Hij bouwde doorheen de jaren een uitgebreide expertise uit op het vlak van prostaatproblemen.

"De introductie van de mini-HoLEP in AZ Sint-Lucas Brugge markeert een belangrijke stap in de evolutie van urologische zorg " beaamt dr. Uvin. "Deze innovatieve behandeling heeft het potentieel om de standaardbehandeling voor prostaatproblemen te veranderen. Door data te verzamelen en langetermijnresultaten te monitoren, kan ons urologisch team de techniek verder verfijnen en optimaliseren. Dit zal bijdragen aan een bredere acceptatie en implementatie van de MiLEP in andere ziekenhuizen in België en daarbuiten."

De ingreep kan zowel onder algemene als lokale verdoving uitgevoerd worden en duurt gemiddeld een klein uur. De patiënt kan meestal na een nacht naar huis. De ingreep komt in aanmerking voor terugbetaling door het ziekenfonds.  

Belangrijk om te verduidelijken is dat geen van de behandelingen voor goedaardige prostaatvergrotingen ingezet kunnen worden voor de behandeling van prostaatkanker. Zowel bij de klassieke technieken als bij de laserbehandelingen blijft het kapsel van de prostaat ter plaatse, waardoor deze niet geschikt zijn voor de behandeling van prostaatkanker.