25 jaar Borstkliniek AZ Sint-Lucas: Pionier in Borstkankerzorg
Dr. Femke Delporte, Medisch Coördinator Borstkliniek
Op 25 januari 2025 vierde de Borstkliniek van AZ Sint-Lucas haar 25-jarig jubileum met een symposium dat zorgverleners samenbracht om terug te blikken op een kwart eeuw borstkankerzorg, de groei van de Borstkliniek en de toekomstperspectieven in de borstkankerzorg. Dit symbolische moment viel dag op dag 25 jaar nadat in de Krant van West-Vlaanderen een artikel verscheen waarin borstverpleegkundige Kristien Paridaens haar pioniersrol toelichtte.
Een unieke erfenis
De Borstkliniek begon bescheiden maar groeide uit tot een multidisciplinair expertisecentrum. In 1986 legde dr. Dries Bekaert de basis door senologie uit te bouwen tot een volwaardig specialisme, waarbij hij verder keek dan de chirurgische aanpak. Hij integreerde preventie, screening en medische behandeling van mastopathieën, met aandacht voor hormonale implicaties en de psychosociale context. Deze brede visie vormde het fundament waarop de medische coördinatoren dr. Roger Crombez en dr. Nicolas Schockaert voortbouwden.
Een groeiend centrum van expertise
Doorheen de jaren groeide het aantal behandelde patiënten sterk, waardoor de Borstkliniek een door de overheid erkende coördinerende Borstkliniek kon worden (om de erkenning te ontvangen moeten jaarlijks ten minste 125 nieuwe gevallen van borstkanker worden gediagnosticeerd en behandeld). Het hoog gespecialiseerd team verleent een complete multidisciplinaire medische en paramedische behandeling, van diagnose tot revalidatie. Sinds augustus 2024 is er voor het oncologische zorgprogramma voor borstkanker ook een samenwerking tussen AZ Zeno en AZ Sint-Lucas.
De groei die de Borstkliniek tot op vandaag kent, wijst niet alleen op de uitbreiding van de zorgcapaciteit, maar ook op het vertrouwen dat patiënten en hun huisartsen stellen in de Borstkliniek. Bovendien spreken de cijfers voor zich. Dankzij het multidisciplinair team en haar patiëntgerichte aanpak is de overleving na borstkanker in AZ Sint-Lucas bij de beste van het land. In 2023 werd de Borstkliniek door De Standaard als “beste leerling van de klas” werd.
Symposium: Blik op verleden en toekomst
Tijdens het symposium op 25 januari 2025 blikten experts terug op de geschiedenis en bespraken ze actuele en toekomstige ontwikkelingen. Kristien Paridaens, de eerste borstverpleegkundige, deelde haar unieke inzichten in de evolutie van haar rol in de afgelopen 25 jaar. Dr. Patrick Martens, directeur van het Centrum voor Kankeropsporing, belichtte de impact van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Cindy Vande Paer bracht een patiëntengetuigenis en vertelde hoe zij plots een vechter werd en dr. Dominique Slock benadrukte het belang van fysische activiteit en een oncorevalidatieprogramma in de Borstkliniek. Dr. Justine Lauwyck sprak over de recente systemische behandeling CDK4/6-inhibitoren en de rol van de huisarts hierbij. Prof. dr. Herman Depypere, borstkankerchirurg en menopauze-expert, sprak over strategieën voor borstkankerpreventie. Dr. Bernard Depypere, plastisch chirurg, gaf toelichting over innovaties zoals de lymfoveneuze anastomose tijdens een okselklieruitruiming.
Multidisciplinaire zorg: de kracht van samenwerking
De Borstkliniek werkt met een multidisciplinair team dat zorg levert vanuit een mensgerichte visie. Tijdens elke fase van het traject spelen de borstverpleegkundigen een cruciale rol als vertrouwde aanspreekpunten voor patiënten. Wekelijks komt het multidisciplinair team samen om diagnoses, behandelingen en nazorg voor patiënten te bespreken. Het team bestaat uit artsen van de afdelingen radiologie, pathologische anatomie, gynaecologie, medische oncologie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie. Bovendien werken we nauw samen met plastisch chirurgen, een vaatchirurg, een arts gespecialiseerd in klinische genetica en een genetisch consulent, een maatschappelijk assistent, een psycholoog, seksuoloog, kinesitherapeuten, diëtist, menopauzeconsultant en schoonheidsconsulente.
Omdat we weten dat de tijd van onzekerheid bijzonder belastend is voor patiënten, zet het artsenteam zet zich in om wachttijden zo kort mogelijk te houden, Het resultaat van een biopsie kan in veel gevallen al de volgende werkdag gecommuniceerd worden.
Het multidisciplinair team heeft alle expertise in huis die nodig is om, naast de beste behandeling, zich ook te richten op het welzijn en de levenskwaliteit van patiënten tijdens en na hun kankerbehandeling.
De Borstkliniek biedt ook opvolging op maat voor patiënten met een verhoogd risico.
Toekomst: Europese erkenning en innovatie
De Borstkliniek streeft naar een officiële Europese erkenning als centrum en bereidt zich voor op een EUSOMA-audit in 2025. We verwachten dat deze erkenning een proces van verdere kwaliteitsverhoging zal teweegbrengen.
Tegelijkertijd blijft de Borstkliniek innoveren. Het team volgt de ontwikkelingen in AI nauwgezet en bereidt zich voor op de implementatie van deze technologie zodra die medische voordelen biedt. Ook worden oncoplastische technieken verfijnd om zowel esthetische als medische resultaten te optimaliseren. Zo kunnen we heel binnenkort een endoscopische tepelsparende mastectomie zonder littekens aanbieden.
Het symposium van 25 januari 2025 was niet alleen een viering van het verleden, maar ook een belofte om in de toekomst verder te bouwen aan uitmuntende zorg. Met deze sterke basis en een blik op innovatie en blijvende kwaliteitsverbetering wil de Borstkliniek van AZ Sint-Lucas bij de top blijven.
Contact
borstkliniek@stlucas.be
050 36 51 06
Met dank aan onze sponsors