Brandstof voor lopers
Bij hardlopen speelt voeding een cruciale rol, vooral als je langere afstanden aflegt. Sportdiëtiste Ella Vandamme deelt haar kennis over wat en wanneer je het best eet om je prestaties te optimaliseren.
Indien je 5 kilometer loopt, hoef je minder rekening te houden met wat je eet voor de activiteit. Het belangrijkste is dat je je laatste grote maaltijd, waarschijnlijk het ontbijt, minimaal 2 uur & maximaal 3 uur voor de wedstrijd eet.
Loop je 15 kilometer? Dan is het belangrijk om te bepalen wat je precies zal eten, namelijk snelle koolhydraten zoals wit brood (geroosterd) met confituur of gezoete cornflakes met melk of yoghurt. 15 minuten voor de start kan je nog wat snoepjes, gedroogd fruit of een sportgel nemen om je brandstofvoorraad verder aan te vullen. Zorg dat je ’s ochtends en de dag voordien genoeg water drinkt, maar niet in het laatste uur voor de start. Zo hoef je voor het lopen niet naar de wc.
Als je langer dan 1 uur en 30 minuten loopt, kan je baat hebben bij snelle suikers, zoals een sportgel, snoepjes, dadels, peperkoek … Test dit op voorhand tijdens een training & controleer hoe dit je bevalt! Drinken hoef je enkel te doen als je dorst hebt.
Na het lopen moet het lichaam herstellen. Mijn beste tip? Eet na afloop van de wedstrijd een volwaardige maaltijd. Die bevat vlees, vis of vegetarische alternatieven als bron van eiwitten en aardappelen, pasta of rijst als bron van koolhydraten. Als laatste moeten ook groenten toegevoegd worden, die geen groot effect hebben op het herstel, maar wel vitaminen en mineralen bieden dat het lichaam ook nodig heeft.
Ella Vandamme is diëtiste in ons ziekenhuis en sportdiëtiste in bijberoep. Ze loopt graag en geniet van een goede sessie krachttraining.